Datum objave: 19. Lipanj 2014

Kršćani danas slave Tijelovo: Što zapravo znate o tom blagdanu?

Nina Medić
Nina Medić

U moru neradnih blagdana i državnih praznika u lipnju se slavi i katolički blagdan Tijelovo ili Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Tijelovo se slavi uvijek devetog četvrtka od Uskrsa u spomen na ustanovljenje euharistije u crkvama i svetištima širom Hrvatske. Blagdan se, među ostalim, obilježava tijelovskim procesijama u kojima se u povijesti tradicionalno prezentirala pobožnost, ali i važnost pojedinih osoba, udruga, crkvenih i svjetovnih dužnosnika, kao i običnog puka, piše tportal.

Ideja o blagdanu prvi put se javlja 1209. na inicijativu augustinske redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji koja je imala viđenje punog Mjeseca s mrljom na površini. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija odnosno sakrament koji je Krist utemeljio na posljednjoj večeri rekavši da kruh predstavlja njegovo tijelo, a vino njegovu krv.

Kako piše tportal, tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi Tijelovo na cijelu Rimokatoličku crkvu, odnosno na zapadno kršćanstvo. Drugi događaj koji neki spominju u vezi s blagdanom je slučaj iz Bolzana iz 1263. godine u kojem je svećenik navodno posumnjao u Kristovu prisutnost, da bi potom doživio viđenje krvi koja je ostavila tragove.

Prema katoličkom nauku tijelo i krv Kristova u euharistiji su 'istinski, bitno i stvarno prisutni', a misterij pretvorbe kruha i vina događa se po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik.

Iz kategorije: Hrvatska