Datum objave: 12. Lipanj 2014

Šibenska nevista kandidira se na narednim predsjedničkim izborima

Diana Ferić
Diana Ferić

 Kolinda Grabar-Kitarović i službeno je potvrđena kao kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Hrvatske na predstojećim predsjeničkim izborima,prenosimo s portala Slobodne Dalmacije.

Jednoglasno je o tome odlučilo Nacionalno vijeće HDZ-a na preijdlog Predsjedništva stranke na sjednici u Vukovaru. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko uvjeren je da će Hrvatska u liku Kolinde Grabar-Kitarović dobiti prvu ženu na čelu države.

- Ona ima čitav niz komparativnih prednosti u odnosu na ostale kandidate, pa tako i na aktualnog predsjednika. Riječ je o osobi i, prvi put, kandidatu koji nije odnjegovan na socijalističkim jaslama, kao prethodni. Prvi put imamo kandidata, nakon predsjednika Tuđmana, koji je autentični HDZ-ovac.

- Isto tako, znate da predsjednik ima ovlasti u sferi vanjskih poslova, sigurnosti i vojske, pa pogledajte njezinu karijeru i vidjet ćete da je za to specijaliziran, a njezine vrhunske kvalitete su primijetili i u NATO savezu. Ona pripada našem ideološkom miljeu i u konačnici - žena je. Mi hrabro kandidiramo ženu, iako neki kažu da hrvatsko društvo nije spremno za ženu na takvom mjestu, mi tvrdimo da jest i da će pobijediti. S njom se ne može mjeriti niti jedan kandidat - nahvalio je Karamarko svoju stranačku kolegicu, koja će kampanju početi u jesen.

Naime, još u rujnu mora odraditi jedan NATO summit nakon kojeg će se oprostiti od funkcije pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i krenuti u kampanju, koja će, prema Karamarkovim riječima biti „realna, afirmativna i skromna, prilagođenu uvjetima u kojima se Hrvatska nalazi.“

- Mi ćemo pobijediti, jer imamo najboljeg kandidata. Ne želimo nekoga tko će biti fikus i prilagođavati se dnevno-političkim situacijama, kao što sada imamo slučaj, gdje se predsjednik Josipović ne usudi kritizirati SDP, jer će mu trebati njihova podrška na izborima - dodao je Karamarko, koji je istaknuo i kako će HDZ u Saboru biti protiv novih ministara te pozvao Vladu i predsjednika Josipovića da se dogovore o tome kako bi se isti dan održali i predsjednički i izvanredni parlamentarni izbori.

- Prijevremeni izbori trebali su biti prekjučer, ali tehnički to nije izvedivo, pa mi predlažemo da to bude isti dan kada su i predsjednički izbori. Neka drugovi, pardon gospoda sa lijeve strane sjednu s gospodinom Josipovićem, dogovore se i uštede 100-150 milijuna kuna. Možemo taj novac usmjeriti za poplavljena područja. Pozivamo ih na to. Mi bismo to napravili - poručio je Karamarko, potvrdivši i kako je HDZ izradio svoj državni proračun za 2015. godinu kojeg će u nekom trenutku dati na javnu raspravu.

HDZ i njihova koalicija će u Vukovaru danas održati i završni predizborni skup uoči nedjeljnih lokalnih izbora. Karamarko i njihov kandidat za gradonačelnika Ivan Penava uvjereni su u pobjedu u prvom krugu.

"Možda bih sam platio put u Brazil"

Pogledao je predsjednik HDZ-a iz Vukovara prema Brazilu. Kazao je da je on u ovom slučaju iracionalan te da očekuje pobjedu. Istaknuo je i izjavu jednog našeg igrača.

- Veseli me nedavna izjava Luke Modrića kada su ga pitali ima li još snage s obzirom na napornu klupsku sezonu, a on je dao odgovor koji vrijedi za sve nas: „Za Hrvatsku uvijek imamo snagu.“ Vjerujem u te momke i želim im sve najbolje - rekao je Karamarko, kojeg su novinari pitali bi li on, da je premijer, otišao na utakmicu Brazil - Hrvatska, kao što je to učinio Zoran Milanović.

- Vjerojatno bih otišao tamo, ali bih možda razmislio da si sam platim put. Ali, nemojmo ga zbog toga previše osuđivati. Bit će tamo puno predsjednika i premijera. Pustimo to.

Iz kategorije: Hrvatska