Datum objave: 29. Svibanj 2014

U Požegi posijani prvi hektari industrijske konoplje, ulagači se nadaju promjeni zakona

Nina Medić
Nina Medić

Zahvaljujući suradnji između danskih investitora i poljoprivrednika požeškog kraja, na prvih 20 hektara oranica u Zlatnoj dolini zasijano je probno polje industrijske konoplje, javlja Index.

Cjelokupni repromaterijal za ovogodišnju probnu sjetvu osigurali su danski ulagači, kao i otkup ploda industrijske konoplje s oglednog polja, a postignutim financijskim uvjetima ove suradnje zadovoljni su i slavonski kooperanti.

 Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu za industrijskom konopljom, plod kojim će roditi upravo zasijana industrijska konoplja, a koji se jedino smije u Hrvatskoj  iskorištavati radi tržišnih potreba, u cijelosti već sada ima poznatog kupca osiguranog preko danskih ulagača.

 Danski ulagači ujedno žale što hrvatska Vlada i resorna ministarstva i nadalje ne dopuštaju iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, nego nakon njenog zrenja samo ploda, dok se ostatak mora uništiti.

 Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvredniji dio – stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.  Nelogičan zakon brani liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas može ona proizvoditi samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo iz njezinog ploda. Pod ovom strogom zakonskom stegom najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste.

Kako piše Index, od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima široko područje primjene u svjetskoj industriji.

 Osim ulaganja u sjetvu i otkup industrijske konoplje, danski ulagači planiraju u Zlatnoj dolini otvoriti tvornicu za preradu industrijske konoplje, kao i Institut za istaživanje i primjenu ove kulture.

Iz kategorije: Hrvatska