Datum objave: 23. Svibanj 2014

Tonino Picula jedino hrvatski predstavnik u EU parlamentu protiv pritisaka GMO industrije

Diana Ferić
Diana Ferić

Tonino Picula, jedini je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu koji je s još 88 zastupnika potpisao  prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Europskoj komisiji ako Komisija zaista odluči dozvoliti autorizaciju genetski modificiranog kukuruza.

 

Podsjećamo, na plenarnom zasjedanju u siječnju većina zastupnika u Europskom parlamentu predvođena socijalistima i demokratima izrazila je podršku negativnom mišljenju izvjestitelja o autorizaciji sporne vrste kukuruza, unatoč protivljenju europskih pučana. Tom prilikom zastupnik Picula istaknuo je kako je Hrvatska jedna od GMO FREE zemalja, gdje je čak 14 od 20 županija formalno prepoznalo značaj prirodne proizvodnje i proglasilo svoja područja slobodnima od GMO proizvodnje. “Potrošači imaju pravo na legitiman izbor da ne konzumiraju takve proizvode. Mi zastupnici Europskog parlamenta, kao predstavnici jedine neposredno izabrane institucije Europske unije, moramo štiti izbor i prava naših građana te podupirati siguran uzgoj hrane i transparentnost plasmana iste na tržište Europske unije.”

 

O istoj temi u veljači je raspravljalo i Vijeće općih poslova kada je 19 od 28 država članica, uključujući Hrvatsku, bilo protiv autorizacije uzgoja genetski modificiranog kukuruza 1507 na teritoriju EU. No, prema europskim pravilima, to nije bilo dovoljno za kvalificiranu većinu. Budući da Vijeće nije uspjelo zauzeti stav odluku donosi predlagač, Europska komisija, koja je svoj prvi prijedlog za autorizaciju podnijela prije 13 godina.

 

Ovakva inicijativa zatupnika je još jedno upozorenje Europskoj komisiji da bi trebala štititi volju građana, a ne velikih kompanija. Trebamo reći ne pritiscima GMO industrije i snažno se zalagati za proizvodnju hrane kako se to danas radi u Hrvatskoj, na prirodan, siguran način i u čistom okolišuzaključio je zastupnik Picula.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska