Datum objave: 17. Svibanj 2014

Borba s poplavom i dalje traje u Slavoniji

Diana Ferić
Diana Ferić

Situacija u županjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Županje do Račinovaca angažirano više od 1000 osoba i dalje je kritično, ali se očekuje da neće doći do probijanja savskih nasipa, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, prenosimo s tportala.

 

Vodostaj rijekeSave kod Županje u 9 sati bio je 1159 i prema riječima voditeljice vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Šota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jučerašnjeg dana.

Šota je također navela da je Sava kod Županje prešla vodostaj stogodišnjeg prosjeka uvećan za 1,20 metara.

Kod Županje nasip je podignut na visinu 1180, a očekuje se da bi Sava mogla doseći i do 1200 te će se nasip pojačati dodatnim vrećama pijeska. Trenutačno se očekuje da bi tijekom dopodneva u Županju trebalo stići dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji če uz postojećih 180 pomagati građanima u obrani od mogućih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽKata Krešić uputila je apel stanovnicima županjskih općina čija se domaćinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za piće dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopće koristiti za piće.

Kao najkritičnija mjesta označeni su dijelovi nasipa kod Štitara i Račinovaca gdje, kako je rečeno, nasip klizi te ga je potrebno dodatno utvrditi.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Vukovara Zdenko Lovrić ocijenio je da će najkritičnijih biti narednih nekoliko dana dokle god se ne primijeti da se vodostaj rijeke Save ne snižava. "Nadamo se kako do najgorega neće doći iako se u koritu i izvan korita rijeke nalaze ogromne količine vode. Nasipi međutim za sada odolijevaju jer su kvalitetno građeni i održavani", kazao je Lovrić.

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca noćas je proglašeno izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije.

Iz kategorije: Hrvatska