Datum objave: 01. Svibanj 2014

Milanović na prvosvibanjskom grahu u Čakovcu komentirao ostavku šefice Porezne uprave

Diana Ferić
Diana Ferić

Boraveći danas u Čakovcu, premijer  Zoran Milanović osvrnuo se na komentare koje je izazvala ostavka šefice Porezne uprave, poručujući da on ne može biti u ratu s ministrima niti ministri mogu biti u ratu s njim, jer ako do toga dođe - ministar odlazi, bilo o kome da se radi, prenosimo s tportala.

 

Budući da je Čavlović Smiljanec navela kako su je na ostavku potaknule opstrukcije u Ministarstvu financija, smatra li Milanović da dio odgovornosti za nastalu situaciju ima i ministar financija Slavko Linić?

'Ne znam. Ne mogu ministri biti u ratu sa mnom niti ja s njima jer ukoliko do toga dođe, onda brzo odlaze. Dakle, da razjasnim: ja postavljam pitanja i postavljam pravac Vlade i za to odgovaram. Ovdje se radi o nekim pitanjima koja još moramo raščistiti, bez predviđanja ičije odgovornosti. No morat ću se s nekim stvarima osobno pozabaviti i zainteresirati se te si postaviti neka pitanja, bez da predviđam ičiju krivnju', rekao je Milanović.

Čavlović Smiljanec, kako je naglasio, dala je bezuvjetnu ostavku koju on nema što prihvaćati jer se radi o osobnom činu.

'Radila je vrlo, vrlo žestoko'

'Radije bih da je bilo drukčije, ali nije. Mene je njezina ostavka iznenadila. Žao mi je zbog ostavke jer mislim da je radila svoj posao od prvog dana vrlo, vrlo žestoko, a pričekat ćemo i rezultate istrage. Realno, ona je bila ipak druga osoba u Ministarstvu financija i u dvije i pol godine radila je važan posao, i to uspješno', naglasio je predsjednik Vlade.

Milanović se oštro suprotstavio navodima da je ravnateljica Porezne uprave politička žrtva kao i bivši pomoćnik Branko Šegon.

'Bivši pomoćnik ministra financija je otišao ne kao žrtva, već osoba koja se svojom odlukom našla u sukobu interesa. Odluka da ode bila je politička i nažalost moja. Bilo bi jako važno da svi razmišljamo i govorimo na isti način kada je u pitanju sukob interesa. Tu ima dosta nejasnoća, ali neki slučajevi su potpuno jasni. Ako za vrijeme svog mandata s pozicije moći dobiješ kredit u državnoj razvojnoj banci, koji neću reći da je povlašten, ali u tom trenutku ti ne pripada, onda iz ove vlade možeš ići van', poručio je Milanović, dodavši da će svoj mandat završiti s minusom ili minimalnim plusom na tekućem računu.

Dok je netko u Vladi, kako je naglasio, ne smije pomišljati na kredite u državnim bankama.

 

'Znam da svi ministri u Vladi razmišljaju na taj način. Nije dobro da se govori o žrtvi jer je bio u sukobu interesa i zbog toga je smijenjen. Ako se takvo što ikada u budućnosti dogodi, a nadam se da neće, očekujem od ministra da to riješi u roku od 15 minuta kako se ne bih time bavio', poručio je predsjednik Vlade.

Uvođenje reda u državi, kako je naglasio, politička je odluka i ljudi koji su na tome radili imali su njegovu ne samo podršku još prije izbora, nego i pritisak da tako rade.

'Tražio sam da Ministarstvo financija bude ustanova u koju građani imaju povjerenja, ustanova u kojoj vlada red i zna se tko je za što odgovoran i u kojoj ljudima ne pada na pamet da dok su na dužnosti se koriste određenim pogodnostima. A uzeti kredit od dva milijuna kuna u razvojnoj banci za svoj hotel je nešto neprihvatljivo', upozorio je Milanović.

Tko je kriv što su se neki izvukli u predstečajnim nagodbama?

Nasuprot praksi rada i reda, kako je dodao, netko je u Hrvatskoj godinama dopuštao da se porezi ne plaćaju i država ne ubire svoje.

'Naravno, država se ne smije pretvoriti u to da je sama sebi cilj i samo uzimati. Međutim, pogodovalo se i arbitriralo. Nekome se žmirilo, a drugome uzimalo. To je činjenica. Sada će organi istrage imati ne suradnju, već našu inicijativu da se to raščisti. To su stvari i predmeti koji se mogu lako utvrditi jer dokumentacija je u ladicama i kompjutorima i onaj koji želi to riješiti mora samo uzeti i pitati zato neki poduzetnik nije plaćao ogromne poreze godinama, a u međuvremenu je kamata rasla.

Tko je to dopuštao? To je uvijek bilo protuzakonito. Mi smo dolaskom na vlast promijenili zakonski okvir Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i kroz to smo nagodbu učinili zakonitom. Ali prije toga ona nije bila. Tko je kriv da smo se našli u situaciji u kojoj smo se našli? Da se radilo po principu 'drag si mi pa te neću dirati', dopuštalo da neki privredni subjekti ne plaćaju poreze, da bi se onda kroz predstečajnu nagodbu koju smo morali provesti, ustvari izvukli i platili državi puno manje. To nismo mi krivi. Ni Linić ni ja', naglasio je Milanović.

Iz kategorije: Hrvatska