Datum objave: 08. Travanj 2014

14 lijekova za liječenje teških bolesti odlukom HZZO-a postaju dostupni svima

Nina Medić
Nina Medić

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nakon višegodišnjeg pritiska javnosti u Osnovnu listu lijekova (OLL) uvrstio je nekoliko novih tzv. 'pametnih lijekova' koji se koriste u liječenju izuzetno teških oblika karcinoma te tako ti lijekovi postaju dostupni svima, javlja Index.

Na Osnovnu listu uvršteno je 14 novih lijekova, većina namijenjena liječenju vrlo teških malignih oboljenja. Velika je to utjeha za oboljele koji u nekim slučajevima nakon više od četiri desetljeća na raspolaganju imaju nove mogućnosti liječenja, posljednjih godina usvojene u Europskoj Uniji i SAD-u.

Kako se većim dijelom radi o relativno novim lijekovima razvijenim u rekordnom periodu, enorman trošak financiranja razvoja odrazio se i na cijenu istih. Stoga je većina ovih lijekova, iako otprije registriranih i odobrenih od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), sve do sada ostala nedostupna većini oboljelih, piše Index.

Jedan od najboljih primjera je lijek vemurafenib komercijalnog imena Zelboraf koji je zbog značajnog napretka u uspješnosti liječenja metastatskog melanoma u rekordnom roku prošao razvojni put do konačne komercijalizacije. Cijena ovog revolucionarnog lijeka o kojem smo već pisali prije godinu dana je čak 22.500 kn za jedno pakiranje dostatno za tjedan dana. Uzmemo li u obzir da je primjena lijeka doživotna jasno je što za oboljele znači ulazak ovog lijeka na OLL.

S gotovo podjednakim zadovoljstvom dolazak novog lijeka dočekali su i brojni onkolozi kojima su sve do sada ruke bile gotovo vezane. Dr. sc. Jasmina Marić-Brozić, spec. onkologije u KBC-u Sestre milosrdnice, inače glavni istraživač u kliničkom ispitivanju s lijekom Vemurafenib (Zelboraf) potvrdila nam je kako će ulaskom ovog lijeka na OLL odmah u startu moći pomoći brojnim pacijentima.

"Samo mi imamo dosta pacijenata s malignim melanomom u poodmakloj fazi gdje dosadašnji protokoli ne mogu zaustaviti progresiju bolesti. Nakon što izvrše testiranje na BRAF V600 mutaciju znat ćemo točan broj pacijenata koji će dobiti terapiju novim lijekom", kaže dr. sc. Marić-Brozić.

Lijekovi za liječenje malignih oboljenja koji ulaze u OLL:

 

Vemurafenib (Zelboraf)

Odobren od Europske komisije (EC) 2012.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2012.g.

Indikacija: Monoterapija u liječenju odraslih bolesnika s neoperabilnim ili metastatskim melanomom s pozitivnom mutacijom BRAF V600.

Cijena pakiranja: oko 22.500 kn

 

Klofarabin (Evoltra)

Odobren od Europske komisije (EC) 2006.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2010.g.

Indikacija: Liječenje akutne limfoblastične leukemije (ALL) u pedijatrijskih bolesnika kod kojih je bolest u relapsu ili je refraktorna nakon najmanje dva prethodna liječenje i kod kojih nema druge mogućnosti liječenja koje bi dovelo do trajnijeg odgovora.

Cijena pakiranja: 12.500 kn

 

Gefitinib (Iressa)

Odobren od Europske komisije (EC) 2009.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.

Indikacija: Liječenje lokalno uznapredovalog ili metastatskog raka pluća ne-malih stanica s aktivirajućom mutacijom tirozin kinaze receptora za epidermalni faktor rasta (EGFR-TK)

Cijena pakiranja: 14.600 kn

 

Trabektedin (Yondelis)

Odobren od Europske komisije (EC) 2007.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2013.g.

Indikacija: Za liječenje bolesnika s uznapredovalim sarkomom mekih tkiva nakon neuspješnog liječenja antraciklinima i ifosfamidom ili za liječenje bolesnika, koji ne mogu primati te lijekove.

Cijena pakiranja: 14.800 kn

 

Pazopanib (Votrient)

Odobren od Europske komisije (EC) 2010.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.

Indikacija: Liječenje bolesnika s uznapredovalim i metastatskim karcinomom bubrega.

Cijena pakiranja: 11.700 kn

 

Everolimus (Afinitor)

Odobren od Europske komisije (EC) 2009.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.

Indikacija: Za liječenje bolesnika s uznapredovalim karcinomom bubrežnih stanica u kojih je bolest napredovala ili nakon liječenja lijekovima koji ciljano djeluju protiv čimbenika rasta vaskularnog endotela (VEGF-ciljana terapija).

Cijena pakiranja: 26.600 kn

 

Pleriksafor (Mozobil)

Odobren od Europske komisije (EC) 2009.g.

Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.

Indikacija: ''Za mobilizaciju matičnih stanica u  bolesnika s limfomima i multiplim mijelomom u kojih se nije uspjelo konvencionalnim načinom mobilizacije sakupiti dovoljan broj matičnih stanica za transplantaciju.

Cijena pakiranja: 42.050 kn

 

Ostali lijekovi uvršteni u OLL:

liksisenatid - lijek za liječenje šećerne bolesti

fenofibrat+simvastatin - lijek za liječenje povišenih masnoća krvi

mikafungin  - lijek za liječenje gljivičnih infekcija

maravirok - lijek za liječenje HIV infekcija

lipegfilgrastim - lijek za liječenje neutropenije u bolesnika s malignom bolesti

tizanidin - lijek za liječenje spastičnosti povezane s multiplom sklerozom ili ozljedom ili bolesti kralježnične moždine

aflibercept - lijek za liječenje makularne degeneracije

Iz kategorije: Hrvatska