Datum objave: 20. Ožujak 2014

Profesori ogoljeni na "Uživo iz hrvatskih škola" - stranica ukinuta

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon  što su pažnju javnosti privukle Facebook stranice koje prikazuju fotografije iz zagrebačkih tramvaja i autobusa, najnovija "Uživo iz srednjih škola" izazvala je bijes nastavnika u hrvatskim školama, piše Index.hr.

Ova stanica ubrzo je prikupila više od 30 tisuća lajkova, vjerojatno zbog toga što prikazuje i hrvatske nastavnike koje učenici tajno fotografiraju i snimaju na satu.

"Uuuu, dobra je odzada. Kakva pozadina! Kakva dobra mačka! S ovom bi bilo dobro... Naša profa, nadimak joj je Masna... ", samo su neki od komentara na fotografije profesorica.

Fotografije prikazuju simulacije oralnog seksa, prljave zahodske školjke nakon velike nužde, učenike u opasnim situacijama i sl.

Prof. Miljenko Hajdarović iz udruge Nastavnici.org prije dva dana  prijavio je policiji nepoznate autore te stranice. Posebno ga zabrinjava sve veći broj neprimjerenih i vulgarnih fotografija koje se objavljuju na internetu. Tvrdi da je udruga Nastavnici.org lani prikupila više od 8000 potpisa nastavnika i roditelja tražeći učinkovitije pedagoške mjere.

Od 15. ožujka, kad je stranica otvorena, skupljeno je više stotina fotografija iz škola u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Vukovaru, Đakovu...

Što kaže Zakon?

Zakon kaže da je fotografiranje potpuno dozvoljeno na javnim površinama, osim kad se znakom to eksplicitno zabranjuje. Svi su motivi fotografija punoljetni, dakle ni tu nema problema, navode u udruzi Nastavnici.org.

No, Zakon o medijima kaže:

Članak 7.
(1) Svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti.
(2) Osoba koja obavlja javnu službu ili dužnost ima pravo na zaštitu privatnosti, osim u slučajevima koji su u vezi s javnom službom ili dužnosti koju osoba obavlja.
(3) Osoba koja svojim izjavama, ponašanjem i drugim djelima u vezi s njezinim osobnim ili obiteljskim životom sama privlači pozornost javnosti ne može zahtijevati istu razinu zaštite privatnosti kao drugi građani.

Isto tako, Kazneni Zakon kaže:

Članak 131.
(1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Reakcijom članova Facebook grupe "Nastavnici organizirano", nekoliko je takvih grupa ugašeno, te je na njihovo postojanje ukazano ravnateljima škola. Neke eksplicitne fotografije koje je dokumentirao prof. Hajdarović sa sporne Facebook stranice su obrisane.

Iz kategorije: Hrvatska