Datum objave: 18. Ožujak 2014

Plan razvoja bolnica:Što čeka dvije opće bolnice u Županiji?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u danas će u Banskim dvorima predstavlja plan razvoja hrvatskih bolnica izrađen prema planu francuskih konzultanata. Prema pisanju Jutarnjeg lista, plan uključuje spajanje bolnica i odjela ovisno o broju liječnika i pacijenata na godišnjoj razini

Kriteriji za novu organizaciju bit će, između ostalog, iskoristivosti kreveta i potrošnja bolnica i odjela. Hrvatska bi trebala biti podijeljenja na četiri zdravstvene regije. Središnje ustanove svake regije bili bi klinički bolnički centri a većina općih bolnica ostala bi na četiri osnovna odjela: interna, pedijatrija, ginekologija i porodništvo te opće kirurgija - piše Jutarnji list.,a prenosi tportal.

Ostojić će predložiti da se našička bolnica spoji s KBC-om Osijek, a KB Dubrava s bjelovarskom i sisačkom bolnicom. Bolnice Ogulin, Karlovac i Zabok povezat će se KBC Sestre milosrdnice. Previđeno je spajanje varaždinske i čakovečke bolnice, a Opća bolnica Koprivnica s bolnicom u Virovitici. Spajanje je predviđeno i za kninsku i šibensku bolnicu.

Prema prijedlogu Francuza smanjio bi se broj akutnih bolničkih kreveta za 30 posto, ukinuli bi se svi odjeli koji godišnje imaju manje od 665 bolničkih pacijenta i manje od pet liječnika, a ni jedan odjel ne bi smio imati više od 45 kreveta.

Inače,zdravstvo je resor koji i dalje u Hrvatskoj gomila najveće gubitke pa tako se novim rebalansom proračuna HZZO-u smanjuju sredstva za više od 700 milijuna kuna.

Predviđeno je da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje smanji troškove za ukupno 710 milijuna kuna, od toga 490 milijuna za zdravstvenu zaštitu, 210 milijuna za naknade te 10 milijuna za liječenje u inozemstvu.

'Najavljeni izlazak HZZO-a iz Državne riznice koji se planira do 1. srpnja 2014. godine spriječit će ovakve situacije u kojima javni osiguravatelj ovisi o utjecaju Zakona o proračunu na poslovne procese u sustavu zdravstva. Nadamo se kako će masterplan Ministarstva zdravlja biti proveden u cijelosti te će navedeno smanjenje tijekom 2014. godine biti anulirano smanjenjem troškova', komentiraju iz HZZO-a.

Kako će uštedjeti 287 milijuna kuna na bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, što je najveća stavka u ukupnom iznosu od 710 milijuna kuna? Pacijente će ranije otpuštati iz bolnica, neće ih hospitalizirati kada bi trebali…? Takve detalje mogao bi danas otkriti ministar Rajko Ostojić.

'U zdravstvenom sustavu nema prostora za rezanja bez smanjenja razine i opsega zdravstvenih usluga. Treba imati na umu da bolnice generiraju gubitke jer rade više nego što im je HZZO u mogućnosti platiti', rekao je Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika. Naime već 20. u mjesecu bolnice probijaju svoje budžete. Bukvalno rečeno, nakon toga bi trebali odbijati pacijente jer su ispucali kvotu, tj. iznos koji im je osiguran iz sustava.

 

Iz kategorije: Hrvatska