Datum objave: 27. Veljača 2014

Arsenij Jacenjuk novi premijer ukrajinske vlade, zemlja na rubu rata

Nina Medić
Nina Medić

Ukrajinski parlament danas je pristao da zemlju vodi koalicijska vlada na čelu s bivšim ministrom gospodarstva Arsenijem Jacenjukom, koji je odmah upozorio da je zemlja na rubu ekonomskog i političkog kolapsa te da Ukrajina mora ostati ujedinjena, cjelovita zemlja, piše Index.

Nova koalicija pod nazivom "Europski izbor" formirana je u ukrajinskom parlamentu. Koalicija broji 250 zastupnika bivših oporbenih stranaka i frakcija, uključujući Domovinu, Slobodu, Udar, Batkivščinu, skupinu zastupnika "Ekonomski razvoj", Suverenu europsku Ukrajinu, i druge članove. Koalicija će u parlamentu imati više od obične većine (226 mjesta), ali manje od 300 potrebnih mjesta za apsolutnu većinu. Bivša vladajuća stranka, Stranka regija, najavila je da će formirati opoziciju. Prema Ustavu iz 2004., većina u parlamentu može formirati Vladu.

U međuvremenu, Europska unija objavila je da Aleksandra Turčinova priznaju kao jedinog legitimnom predsjednika Ukrajine. To je politička pljuska svrgnutom Viktoru Janukoviču koji je u današnjem priopćenju objavio da se i dalje smatra predsjednikom Ukrajine.

Kako javlja Indeks, Krimski parlament najavio je raspisivanje referenduma o statusu te autonomne ukrajinske regije. Ispred zgrade parlamenta je oko 400 prosvjednika koji traže raspisivanje referenduma. Maskiranim muškarcima koji su upali u parlament pridružilo se i 15-tak krimskih zastupnika uključujući šefa parlamenta Vladimira Konstantinova. Maskirani muškarci u Kijevu pokušavaju doći do arhive Ministarstva pravosuđa, ali je ministarstvo potvrdilo da je situacija pod kontrolom.

"Naša je zemlja na ivici ekonomskog i političkog kolapsa", kazao je Jacenjuk u parlamentu nakon svog imenovanja. Upozorio je da je Ukrajina suočena s prijetnjama teritorijalnom integritetu, iako vjeruje da Rusija neće intervenirati u unutarnje stvari Ukrajine. Obećao je da će nastaviti s procesom europske integracije.Tražimo od ruskih partnera da poštuju svoje obveze. Vjerujemo da Rusija nikada neće intervenirati u unutarnje stvari Ukrajine te da će se suzdržati od poteza u cilju podjele naše zemlje", kazao je Jacenjuk. Prema njegovim riječima, ključno je osigurati zajam Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se stabilizirao tečaj nacionalne valute, krivnje, koja je zabilježila rekordan pad uslijed bojazni da je središnja banka "osakaćena" smanjivanjem novčanih rezervi. "Moramo smjesta potpisati sporazum s MMF-om. Čim se on potpiše doći će novac u naše rezerve te ćemo moći stabilizirati valutni tečaj".

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič priopćio je u četvrtak da je i dalje legitimni predsjednik Ukrajine i da je zatražio Rusiju da mu jamči osobnu sigurnost, što je i prihvaćeno, prenose ruske novinske agencije. "Ja, Viktor Fedrovič Janukovič, obraćam se narodu Ukrajine. Smatram se zakonitim čelnikom ukrajinske države, izabran na temelju volje naroda", poručio je, kako ga prenosi Itar-Tass.

"Ne mogu ostati indiferentan na tragične događaje u mojoj domovini. Smatram da sporazum o rješavanju ukrajinske krize, potpisan 21. veljače, koji sam potpisao s oporbenim čelnicima, nije ispunjen. Na ulicama vlada ekstremizam. Mojim pristašama i meni se fizički prijeti", kaže Janukovič.

Janukovič dodaje kako je zatražio da mu ruske vlaste zajamče sigurnost zbog prijetnji ukrajinskih ekstremista. Svrgnuti predsjednik poručuje kako je jasno da stanovništvo na jugu i jugoistoku zemlje neće prihvatiti bezakonje kakvo dolazi kada ministre bira svjetina na trgu. "Pozivam da se smjesta obnovi ustavni poredak", naglašava Janukovič koji je pobjegao iz Kijeva u petak. Pošto je dvaput zaustavljen u pokušaju prelaska ukrajinske granice zračnim putem, posljednji je put viđen u nedjelju na Krimu. Ukrajinske su vlasti za njim raspisale tjeralicu zbog zločina protiv civila na Majdanu.

Ukrajinski privremeni predsjednik Oleksander Turčinov upozorio je u četvrtak da će svaki pokret ruske vojske izvan granica baze Crnomorske flote u Sevastopolju smatrati činom agresije, nedugo pošto je stigla vijest da su zauzete zgrade krimske regionalne vlade i parlamenta.

Po međudržavnom sporazumu, ruska Crnomorska flota bit će smještena u Sevastopolju do 2042. godine. Turčinov je također pozvao građane na smirivanje situacije na Krimu. Posljednji podaci govore da je u sukobima na Krimu ozlijeđeno 35 osoba.

Naoružani muškarci zauzeli su u četvrtak ujutro zgrade regionalne vlade i parlamenta u Simferopolu, glavnom gradu ukrajinskog poluotoka Krima gdje su se dan ranije sukobili proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih čelnika, objavile su agencije. Zgradu krimskog parlamenta zauzela je nepoznata naoružana skupina koja sebe naziva "Samoobrana stanovnika Krima koji govor ruski". Rekli su da će u zgradu pustiti samo legitimne zastupnike i predsjednika parlamenta.

Zabrinutost događajima na Krimu u međuvremenu je izrazio NATO, te Berlin i Varšava. Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen pozvao je Rusiju da ne čini ništa što bi dovelo do dodatnog rasta napetosti. "Ovo sa zauzimanjem zgrada je vrlo opasna igra. Ovako počinju regionalni sukobi", kazao je poljski šef diplomacije Radoslaw Sikorski. "Zabrinuti smo. Sada je najvažnije izbjeći raspad Ukrajine", poručuje njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

Iz kategorije: Hrvatska