Datum objave: 20. Veljača 2014

Prema novom Zakonu cijene goriva mogle bi se mijenjati više puta dnevno

Nina Medić
Nina Medić

Novi Zakon o tržištu naftnih derivata prema kojem će kompanije slobodno određivati cijene benzina, stupio je u ponoć. Građanima ostaje da izaberu najpovoljniju naftnu kompaniju, odnosno benzinsku postaju. Cijene će se moći mijenjati i više puta dnevno. Iz resornog ministarstva tvrde kako će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača, prenosi hrt.

„Vlada će moći, u cilju zaštite potrošača, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte“, izjavio je Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva za hrt.

U Ini pozdravljaju novu regulativu s obzirom na to da je takva praksa prihvaćena u većini zemalja Europske unije, kao što su primjerice Austrija, Njemačka ili Francuska.“ Smatramo kako je dolaskom konkurencije na domaće tržište to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cijene“, priopćila je Ina.

Koja će biti nova cijena naftnih derivata građani će doznati već danas, no stručnjaci ističu kako će takvo tržište pridonijeti novim investicijama kao i dugoročnim pozitivnim efektima na gospodarstvo, javlja hrt.

Iz kategorije: Hrvatska