Datum objave: 13. Veljača 2014

Ne prestaje zapošljavanje u državnoj upravi - zaposleno novih 200 radnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Premda je cilj Vlade srezati troškove, zbog čega se i broj ureda državne uprave smanjuje sa 20 na pet, zapošljavanje u brojnim ministarstvima, državnim agencijama i sudovima ne prestaje. Kako je 500-tinjak službenika prošle godine otišlo u mirovinu, država zapošljava 200-tinjak novih i uglavnom visokoobrazovanih radnika, piše tportal.

U državnim službama u Hrvatskoj radi oko 50 000 građana, a među njima su mnogi završili samo srednju školu, tako da neki od njih nisu dorasli za poslove koji danas uvelike uključuju i rad na EU projektima te suradnju s drugim EU institucijama.

Usprkos neadekvatnim kadrovima, državni službenici ne dobivaju tako često otkaze nego iz službe odlaze svojevoljno ili ulaskom u mirovinu. Tako će biti i dalje jer si država ne želi dozvoliti plaćanje skupih odšteta u slučaju da ih bivši službenik tuži na sudu.

Prošle godine u mirovinu je otišlo oko 500 službenika, a s obzirom na potrebu visokoobrazovanih kadrova, dozvoljeno je raspisivanje natječaja za dvestotinjak novih radnih mjesta. Koliko će doista biti zaposleno, znat će se na kraju natječaja koji često traju i šest mjeseci zbog dugačkih žalbenih postupaka. U Ministarstvu uprave kažu nam da i dalje vrijedi pravilo zapošljavanja'dva za jedan'. Dakle, na dva radnika koja odu u mirovinu, moguće je zaposliti jednog novog.

Ministarstva traže pravnike, građevinare, arhitekte, ekonomiste, matematičare, informatičare i visokoobrazovane stručnjake drugih područja. Engleski jezik je gotovo obavezan, a za neka radna mjesta poželjno je i znanje drugih jezika poput španjolskog, ruskog ili njemačkog. Više poslova pogledajte na stranici uprava.hr.

Iz kategorije: Hrvatska