Datum objave: 07. Veljača 2014

Zapaljene zgrade vlade u Tuzli, Zenici i Sarajevu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Trećeg dana prosvjeda obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana Tuzle, prosvjednici su provalili u zgradu kantonalne vlade te je potom zapalili. Prethodno su okupljeni zasipali policiju bocama i petardama. Zapaljena je zgrada kantonalne Vlade i u Zenici. Prosvjeduje se i u Sarajevu, Brčkom, Banjoj Luci, Bihaću, Kaknju i drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, piše tportal.

Prema izvještajima dopisnika Al Jazeere, Tuzlom odzvanjaju topovski udari, a prosvjednici su ubrzo nakon okupljanja provalili u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona i zapalili je. Policija ih nije pokušala zaustaviti. Na objektu je počinjena znatna materijalna šteta. Svjedoci prenose da su prosvjednici 'osvojili' prvi kat u zgradi kantonalne Vlade te da je na jedan prozor izvješena državna zastava BiH. Kako javlja reporter Anadolu Agency (AA) s mjesta događaja, prosvjednici koji ulaze u zgradu pozivaju i ostale da im se pridruže, a još oko 100 preostalih prosvjednika na objekt baca kamenje i druge predmete.

Neki od prosvjednika koji su upali u zgradu Vlade iznose inventar i uništavaju ga ispred objekta. Prosvjednici kamenuju zgrade kantonalnih vlasti u Sarajevu i Zenici. Prosvjednici su zapalili i zgradu kantonalne vlade u Zenici. Prethodno su kamenjem gađali objekt. Sukobi prosvjednika i policije zabilježeni su i u Sarajevu gdje je također demolirana zgrada kantonalne vlade, javlja Radio Sarajevo. Policija se povukla, demonstranti pjevaju 'Jedna si jedina'. Prema informacijama istoga medija nekoliko prosvjednika je upalo u rijeku Miljacku, a policija se razbježala ispred ljutitih građana.

Nešto više od 300 građana Banje Luke krenulo je oko podneva u prosvjednu šetnju u znak solidarnosti s prosvjedima nezadovoljnih radnika i građana Tuzle, ali i kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo socioekonomskom i političkom situacijom u kojoj se nalazi Republika Srpska (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

Građani nose transparente na kojima su napisali imena firmi poput 'Incel', 'UNIS' i 'Čajavec', kao podsjećanje na sve privatizacije i desetine tisuća radnika koji su u tom procesu izgubili radna mjesta. Pod geslom 'Ako vam je dobro, onda ništa', na današnje proteste građani su pozvali Helsinški parlament građana Banje Luke i Udruženje građana Oštra nula. Prosvjedna kolona prošla je i pored predsjednika RS-a, uz skandiranje 'Lopove, lopove'.

Iz kategorije: Hrvatska