Datum objave: 02. Veljača 2014

Aferu sa sisačkom županicom HTV -u potvrdila njezina bivša najbliža suradnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Jasmina Jovev, bivša predstojnica Ureda županice Sisačko-moslovačke županije Marine Lovrić Merzel, u emisiji 'Nedjeljom u 2' kazala je da je radeći nju morala lažirati izvještaje i dokumentaciju koju je dobivala, kao i da je morala plaćati račune koji nisu bili u djelokrugu Županije. Županica Lovrić Merzel se nakon emisije javila sMedia servisu i odgovorila na optužbe, javlja tportal.

"To je politički obračun sa mnom jer gospodin Stanković kojeg sam tužila zbog istupa u Nedjeljom u dva je na sudu sa mnom. Koristi HTV za osobne obračune, a on zna i gospođa, to nisu rekli, da je ona na porodiljnom dopustu bila šefica kampanje mog protukandidata HDZ-a", kazala je Merzel, a više informacija reći će na konferenciji za novinare koju je sazvala za 17.30 u Sisku.

Jasmina Jovev je u emsiji kazala: 'Primijetila sam da dolaze računi koje ne mogu pravdati nikakvim događajem u Županiji, nikakvim protokolom, sastankom, ničim što bi bilo u djelokrugu posla Županije. Tražila sam odgovore i dobila informacije da je bila riječ o računima koji su napravljeni uglavnom za privatne potrebe županice ili za stranačke potrebe. Ne isključivo, ali većinom. Meni je najteži i najozbiljniji događaj bio kada se od mene tražilo da lažiram određenu dokumentaciju', kazala jeJovev koja je prije dolaska u Ured radila godinama kao dopisnica HRT-a iz Siska.

Upitana što su joj rekle kolege kada im je ispričala što se događa, odgovara: 'Kazali su da se to tako radi.' Opisala je i kako je od nje traženo da se novcem poreznih obveznika plati izmišljeni domjenak za branitelje, a zapravo se plaća rođendanska zabava županiceLovrić Merzel.

'Te godine domjenka za Dan branitelja nije ni bilo, doznala sam da se radi o računu za rođendansku zabavu županice', kazala je Jovev i dodala da se od nje tražilo i da pojedinim ljudima isplaćuje novac za poslove koje nisu nikad obavljali za Županiju. 'Od županice je stigla direktna naredba da se jednoj osobi isplati 15 tisuća kuna. Izmisli smo da je domjenak na velikoj manifestaciji. Dotična osoba meni donosi račun da se to obavilo i plaća se. Smisao je da izmišljate događaje za koje se plaćaju računi', pojasnila je.

Osvrnula se i na sporni koncert na kojem je nastupioMiroslav Škoro, koji je za to plaćen 50.000 kuna. Kaže da sam trošak za Škorin nastup nije sporan, ali bilo je drugih spornih detalja.

'Ako je sve tako u redu, zašto ti računi nisu ispostavljeni Županiji i zašto ih Županija nije platila? Ja sam bila zadužena za plaćanje razglasa. To je bila vrlo visoka cifra, razlomljena je na tri računa i plaćena je za određena mjesta gdje ili nije korišten razglas ili nije korišten razglas dotične firme', kaže Jovev.

Tvrdi da se od nje tražilo i da lažira aktivnosti savjetnikaLovrić Merzel.

'Početkom 2012. godine dobila sam naređenje da lažiram izvještaje dvaju savjeta. Ja nisam 2011. godine radila, ne znam što su radili i gdje su bili pa sam od stručne službe tražila zapisnike sa sjednice. Tražila sam papirologiju njihova rada. Nije bilo ničega. Čak su mi rekli da ne održavaju sjednice. Ostala sam šokirana. Morala sam napraviti izvještaje za dva tjela za svaki mjesec za 2012. godinu. Priznajem da sam izmislila što sam mogla. Ne postoji ni jedan zapisnik, a moralo bi biti navedeno o čemu su raspravljali, oni su službena tijela županice', priznala Jovev.

Navela je da savjet županicu godišnje košta 1,5 milijuna kuna i da su u dvije godine potrošena tri milijuna, a da samo jedan savjetnik radi svoj posao i da je on jedini odbio potpisati lažirani izvještaj.

Sve je, kaže, prije godinu dana prijavila USKOK-u, ali i jednom ministru iz SDP-ove vlade koji joj je rekao da zna da se tako radi i podupro je u namjeri da sve prijavi, ali i rekao da on ne može učiniti ništa bez dokaza.

'DORH je dobio pola metra mojih dokaza, a nakon ovoga očekujem napade županice', navela jeJovev koja se trenutno nalazi na bolovanju, a kako bi je se riješili, u Županiji su uveli novu sistematizaciju radnih mjesta te je njezino ukinuto.

'Stavljena sam na raspolaganje i sad za koji dan ostajem bez posla. U međuvremenu je došao prijedlog za suđenje za tešku povredu službene dužnosti. Optužuju me da sam neke dokumente otkrila javnosti i traži se otkaz. Smatram da je to odmazda', zaključila jeJovev.

 

Iz kategorije: Hrvatska