Datum objave: 02. Veljača 2014

Problemi u prometu ne prestaju - i dalje zatorena autocesta Zagreb - Rijeka

Diana Ferić
Diana Ferić

Kolnici su u većem dijelu Hrvatske mokri ili vlažni i skliski uz moguću poledicu a za sav promet zatvorena je dionica autoceste Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica u smjeru Rijeke te od Kikovice do Delnica u smjeru Zagreba, objavio je HAK. Vozila se od čvora Bosiljevo 2 preusmjeravaju autocestom preko Žute Lokve i dalje preko Senja do Rijeke, i obrnuto, piše Index.hr.

Sanacija u tijeku

Dio autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo i Kikovica te čvora Kikovica i Delnice zatvoren je zbog puknutih vodova dalekovoda koji su pali na kolnik. Sanacija je u tijeku, rekao je voditelj tehničke jedinice Hrvatskih autocesta Delnice Valentin Crljenko za Media servis.

''Djelatnici HEP-a su na terenu i pokušavaju ukloniti problem. A problem će se riješiti ili da se taj nakupljeni led na žicama ukloni ili da se žice potpuno uklone s dijela iznad ceste'', rekao je Crljenko. Vozila se do daljnjeg preusmjeravaju preko A1 i Žute lokve prema Rijeci. Crljenko nije mogao procijeniti kada bi promet mogao biti normaliziran, a šteta uslijed pada vodova dalekovoda sanirana.

Ledena kiša 

Lokalno je dozvoljen promet na dionicama Kikovica-Vrata i Bosiljevo 2-Delnice u oba smjera. U prekidu je i željeznički promet iz Rijeke prema unutrašnjosti pa su tako sve veze preko Gorskog kotara u prekidu. 

Zbog ledene kiše zimski uvjeti proglašeni su u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji, te na području Samobora i Zaprešića.

Gorski kotar okovan ledom

Gorski kotar okovan je ledom. Led je zahvatio stabla, električne vodove, kuće i vozila. U Fužinama su oštećena sva tri glavna dalekovoda, pa su stanovnici ostali bez struje, a pod težinom leda pucala su stabla i u Mrkoplju i kod Jelenja, uzrokujući prekid prometa. Zbog puknuća vodova na dalekovodu koji su pali na kolnik zatvoren je dio autoceste Rijeka Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica u smjeru Rijeke, te od Kikovice do Delnica u pravcu Zagreba. 

Na području Čabra su najveći problemi u elektroopskrbi. Djelatnici Elektroprivrede već dva dana rade na otklanjanju problema i na ostalim područjima, a dodatna pomoć u uklanjaju srušenih stabala stići će i od vatrogasnih snaga te civilne zaštite.

Na većini cesta kolnici su mokri ili vlažni i skliski, a u većem dijelu unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Povremeno pada i ledena kiša. U Lici, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru mjestimice ima magle. Mogući su odroni zemlje i kamenja. U istočnoj Slavoniji i Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg.

Ledena kiša povremeno pada na dionicama autocesta: A1 od Lučkog do Karlovca i od Bosiljeva do Gospića, na A4 Zagreb-Goričan od Goričana do Brezničkog Huma te A6 Rijeka-Zagreb od Oštrovice do Bosiljeva 2. Na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici i Karlovačkoj županiji proglašeni su zimski uvjeti. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području.

 

Iz kategorije: Hrvatska