Datum objave: 13. Veljača 2023

SPOMENAR / Šibenčanin Vice Vukov prije 60 godina bio je prvi naš pjevač na Pjesmi Eurovizije. Pjevao je pjesmu „Brodovi”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Riječki bend „Let 3” predstavljat će Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije (Eurosongu) na 60. obljetnicu prvog pojavljivanja jednog našeg pjevača na tom velikom međunarodnom festivalu. 1963. godine tadašnju Jugoslaviju na 8. Pjesmi Eurovizije koja je održana u Londonu predstavljao je Šibenčanin Vice Vukov”. Pjevao je pjesmu Maria Nardellija „Brodovi” s kojom je u konkurenciji pjesama iz 16 zemalja bio na 11. mjestu. Pobijedila je Danska s pjesmom "Dansevise", koju su pjevali Grethe & Jørgen Ingmann. Finska, Norveška, Švedska i Nizozemska na Tom Eurosongu nisu za svoje pjesme osvojile ni jedan bod.
Vice Vukov je predstavljao Jugoslaviju i na Pjesmi Eurovizije 1965. godine. Pjevao je pjesmu „Čežnja” i zauzeo 12. mjesto
u konkurenciji pjesama iz 18 zemalja. Pobjednik 10. Eurosonga bio je Luksemburg s pjesmom  "Poupée de cire, poupée de son" Sergeja Gainsbourga koju je pjevala francuska pjevačica France Gall. Pjesma je postala veliki hit u gotovo svim europskim zemljama .

 

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli