Datum objave: 19. Lipanj 2022

LORDE NA TVRĐAVI SVETOG MIHOVILA / Nevjerojatna Novozelenđanka oduševila publiku, u Šibenik stigli njezini obožavatelji iz cijele Europe

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novozelandska glazbenica hrvatskih korijena Lorde sinoć je održala prvi od dva koncerta na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila gdje je stigla u sklopu velike svjetske turneje"Solar Power".

- Dobra večer Šibenik. Više od dvije godine čekala sam ovaj dan. Kad smo pokretali turneju tražila sam da obavezno prođe kroz dvije države iz kojih je moja obitelj - Hrvatsku i Irsku. Ne mogu vam opisati koliko sam uzbuđena što sam ovdje večeras – kazala je glazbenica na početku koncerta.
Prvi koncert Lorde u Šibeniku pohodili su fanovi iz svih krajeva svijeta, a pred tvrđavom su se počeli okupljati već od jutra.

- Dolazim iz Texasa i došao sam u Šibenik samo da vidim Lorde. Jako sam uzbuđen. Prvi sam u redu i jedva čekam početak koncerta – kazao je Presley iz San Antonia.
Maria i Marco u Šibenik su stigli iz Barcelonesamo zbog koncerta Lorde.
- Ovo nam je četvrti put da Lorde slušamo uživo i uzbuđeni smo kao da nam je prvi koncert – ispričali su uoči koncerta.

Kao predizvođač nastupio je talentirani novozelandski kantautorMarlon Williams koji je kazao kako je oduševljen što je dobio priliku nastupati na tako prekrasnoj lokaciji u suton.
Oba šibenska koncerta Lordeobjavljena su u lipnju 2021. Prvi se rasprodao u roku od tri sekunde, a drugi u nekoliko minuta.
Preko tisuću iz obožavatelja Hrvatske, SAD-s, Velike Britanije, Španjolske, Slovenijei drugih zemalja, uživalo je u sinoćnjem nastupu, a prvom koncertu u Šibeniku prisustvovali su i roditelji Lorde, Sonja Yelich i Vic O'Connor!Inače, obitelj s majčine strane vuče korijene iz Dalmacije što je glazbenica u više navrata istaknula tijekom sinoćnjeg nastupa.

Koncert je u jednom trenu, na opće oduševljenje publike, bio prekinut vatrometom ispaljenim za početak 62.Međunarodnog dječjeg festivala.
- Ovo je tako posebno. Pamtit ću ovaj dan do kraja života – prokomentirala je Lorde koja ja sinoć na Tvrđavi sv. Mihovila izvela više od 20 pjesama sa sva tri studijska albuma - "Pure Heroine", "Melodrama" i prošlogodišnjeg "Solar Power".

Otkada se Lorde, pravim imenom Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, pojavila na sceni kao 16-godišnjakinja 2013. godine, s tada najvećim hitom godine Royals”, talentirana glazbenica pomiče granice alter popa i uspijeva ostati na vrhu igrajući konstantno po svojim pravilima. Ella tako uopće ne koristi društvene mreže, promotivno se pojavljuje jako rijetko te između albuma uzima velike pauze koje traju uglavnom tri do četiri godine.
Lorde trenutno broji 12 milijuna prodanih albuma diljem svijeta, kao i 10 milijardi streamanja. Nenametljivo je postala glas cijele generacije sa svojim debijem “Pure Heroine”, album je prodan u trostrukoj platinastoj nakladi, osvojio dva Grammyja,singl Royals” postigao je rekordnu slušanost, a Lorde je postala najmlađa izvođačica, i jedina s Novog Zelanda, koja je zasjela na prvo mjestoBillboardove ljestvicesto najboljih od 1987. godine.

Magazin Timeju je proglasio jednom od najutjecajnijih tinejdžerica na svijetu, našla se i na Forbesovoj listi 30 najutjecajnijih mlađih od 30 godina, na naslovnici Rolling Stonea te je nastupala uz Nirvanu na Rock and Roll Hall of Fame ceremoniji 2014. godine. Drugi album “Melodrama” debitirao je na prvom mjestu Billboardova ljestvice 200 albuma, zasjeo je na prva mjesta albuma u 45 zemalja i osvojio Grammy nominaciju za album godine.

Novi album i pripadajuća turneja novi su dokaz njezine posebnosti. Dugoočekivani povratak diskografskoj aktivnosti najavljen je uz singl Solar Power” s istoimenog albuma, a pjesma je odmah po izlasku dobila pohvale kritike i publike, zasjela na prvo mjesto Spotify globalne i US ljestvice izdanja!

Drugi šibenski koncert Lorde na rasporedu je danas u 21 sat!


FOTO:Valerio Baranović

Iz kategorije: Glazba & Spektakli