Datum objave: 12. Ožujak 2021

UPOZNAJTE NOVU ŠIBENSKU IKONU STILA / Očito se žiriju svidio moj stil odijevanja koji je kombinacija modernog i klasičnog

Diana Ferić
Diana Ferić

Organizator izbora "Šibenske grandece", Udruga "Volim Šibenik", od 2018. godine uvela je i proglašenje "Ikone stila". Ove godine tom se laskavom titulom okitila Biserka Blaće, poznata šibenska frizerka, lijepa i uvijek dotjerana žena koja ima decentan, ležeran i nenametljiv stil. Predstavljena je u novom broju Šibenskog lista. Tekst prenosimo u cijelosti:

- Koliko žena u našem gradu ima s dobrim stilom, gdje ste baš mene našli - rekla je uz osmijeh primajući priznanje i izazvala veliki pljesak malobrojne publike.

Priznanje će, rekla nam je tu večer, dati uokviriti i staviti na zid u svom frizerskom salonu u Zagrebačkoj 9, koji nosi njezino ime. Sutradan smo, nakon što je zaključila radno vrijeme, u lijepo uređenom salonu i razgovarale. Pomalo uzbuđena, ali nasmijana i vedra te kao i uvijek ukusno i skladno odjevena, na pitanje kako se osjeća kao šibenska "Ikona stila" reče - jednako kao i dan prije.

Osim što je sada medijski eksponirana i što joj mobitel neprestano zvoni, čestitke stižu sa svih strana, a lijepih komentara na društvenim mrežama je bezbroj.

PORUKA IZNENAĐENJA

- Kad mi je Dijana Ferić iz Udruge "Volim Šibenik" poslala poruku da joj se hitno javim, bila sam uvjerena da me treba radi pravljenja frizura kandidatkinjama za grandecu. Naime, jako volim naš grad i sve lijepo što se u Šibeniku događa s radošću prihvaćam i sudjelujem u tomu kao promatrač ili dio "ekipe".

Radim gratis frizure ženama koje hodaju našim gradom u srednjovjekovnoj odjeći za vrijeme održavanja Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku, ženama koje sudjeluju u izboru za Miss mama Hrvatske, a radila sam i frizure kad su se održavale razne modne revije. Također, radim i frizure za sudionike našeg poznatog glazbenog festivala "Šibenska šansona". Međutim, kad mi je Dijana rekla zašto mi je poruku poslala i da nije zbog frizura, što bih ja rado prihvatila, bila sam zatečena. Na prvu sam upitala - zašto baš ja!

Smatram da u našem gradu ima puno žena koje se odijevaju sa stilom. Uostalom, brojne od njih svakodnevno dolaze u moj salon. Onda sam rekla – dobro, zašto ne! Dakle, ugodno sam iznenađena i počašćena. Očito se žiriju svidio moj stil, koji je kombinacija modernog i klasičnog, kad su baš mene izabrali i, još jednom, hvala im na tomu - rekla je Biserka.

Prve osobe kojima je javila vijest da će biti ikona stila, bile su njezine kćeri i unuke koje godinama žive u Italiji. Starija Dolores, zubni asistent, sa svoje dvije kćerke Mihaelom Mateom živi u mjestu Porlezza na jezeru Lugano, a mlađa Sara, dugogodišnja manekenka i fotomodel, živi u Milanu. Uz manekenstvo, trenutno pohađa i Akademiju za privatnog fitness trenera. Kako su reagirale, pitala sam.

- Majko, pa ti to i jesi, rekle su.

NE PATI OD "ROBNIH MARKI"

Biserka se u mladosti, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, oblačila shodno godinama i modnim trendovima. Pratila je modu, kaže, nosila minice, tajce, suknje raznih dužina, plisirane, na volane...Sve što je tada bilo u modi. S godinama je, naravno, izgradila vlastiti stil.

- Ne patim od "robnih marki". Odjeću uglavnom kupujem u tri poznata šibenska butika. Nekad kupim skuplji komad, a nekad pričekam sniženje. Prilagođavam se situaciji i nisam od onih koja mora neki komad robe imati prva u gradu. Nosim sve što mislim da mi dobro stoji i volim neobične kombinacije te spajati, za neke, možda nespojivo. Na primjer, ako je suknja s cvjetnim motivima obući ću i cvjetnu majicu ili jaknu, s tim da se boje slažu. U pravilu, ne pratim previše modne časopise i trendove već volim obići butike, dobro pogledati što je u ponudi i naprosto osjetim što mi odgovara. Na prvom mjestu mi je da se u toj odjeći dobro i ugodno osjećam, govori Biserka. Kreativna je, pedantna, vesele ju sitnice, voli retro stvari, zrači potitivnom energijom, a još kao tinejđerka odlučila je izučiti za frizerku.

ROĐENA ZA FRIZERKU

- Uvijek su mi, uvjetno rečeno, u srcu bile osobe koje imaju lipu frizuru. I kad bih pogledala nekog u "prvom planu" bili su lice i kosa i tako je ostalo do danas. To je naprosto u meni i jednostavno sam odlučila da ću biti frizerka. I nikad nisam požalila, jer obožavam svoj posao – reče. Na praksu je išla i jedno vrijeme nakon završetka školovanja radila u poznatog šibenskog brijača i frizera za muške i žene Blaža Antunca. Prije dvadesetak godina otvorila je vlastiti obrt, ima stalne klijentice, a pošto joj je salon u staroj gradskoj jezgri u njega često neki ulaze po prvi put. I izlaze zadovoljnji, jer svim željama Biserka sa svoje dvije djelatnice, Lucom Kokić i Ivom Paić, udovoljava.

Poslušaju, kaže Biserka, žene i njezine savjete. Doduše, rad u vrijeme kad se moraju pridržavati epidemioloških mjera u salonu, zahtjevniji je nego u normalnom vremenu. Ali, posao ide i svi se odgovorno ponašaju.

- Posla je manje nego prijašnjih godina jer nema vjenčanja, maturalnih zabava, raznih događanja, ali ne žalimo se. Primijetila sam od kako su mjere popustile i otvorile se terase kafića da posla ima malo više. Stalne divne klijentice su nam ostale vjerne, a za mene je najvažnije da sve bude u redu i da svi ostanemo zdravi. Vjernica sam i kad otključam vrata salona i uđem, prvo što učinim zamolim Boga za blagoslov i zaštitu za sebe i sve one koji će tog dana ući u salon, rekla je na kraju šibenska "Ikona stila 2021.", Biserka Blaće.

VOLI SUNCE I DANILO BIRANJ
Osim što voli svoju obitelj i posao, Biserka je "zaljubljena" u Sunce! Doslovce!
- Volim se kupati, a satima mogu ležati i sunčati se. I nikad ne izgorim. Prva tri dana malo pripazim, a kad dobijem "podlogu" nema više nikakve brige. Nekima će to možda biti smiješno, ali ja u sunčanju naprosto uživam i to me opušta – rekla je Biserka. Kad "uhvati" slobodan vikend, rado odlazi u Danilo Biranj kod majke Ane na obiteljsko druženje sa sestrama Jagodom, Lidijom i Josipom i njihovim obiteljima.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli