Datum objave: 07. Prosinac 2020

OTKRIVANJE ARSENA DEDIĆA / Kompilacija "Jugoton funk" neočekivano otkriva Arsena (i) kao vrsnog funk glazbenika. Dupli vinili album pravo je osvježenje u sivilu korone.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Arsena Dedića, skladatelja, pjesnika, prevoditelja i trubadura, autora  mnogih klapskih pjesama, začetnika novog glazbenog pravca - šibenske varoške pjesme tj. klapske šansone... u novije vrijeme otkriva se kao uspješan autor i drugih vrsta popularne glazbe. Nakon što je na albumu "Socijalistički disco 1977. - 1978.", zbirci baštine disco glazbe u Jugoslaviji, zabljesnuo pjesmom "Robot" koju maestralno izvodi Gabi Novak, Arsen se neočekivano pojavljuje i na aktualnom albumu "Jugoton funk vol 1" (A decade of Non-Aligned beats, disco and jazz 1966. - 1979.). Album su sastavili Višeslav Laboš i David Blažević, a otvara ga Arsenova tema iz nekada popularne televizijske serije "Punom parom".

Arsenov instrumental punokrvni je funk kojeg se ne bi postidio ni najznačajniji i najbolji hrvatski funk glazbenik, Dino Dvornik.
Album (dvostruki vinilni LP) vrijedi poslušati ne samo zbog Arsena i njegove vizije funka. Riječ je o nosaču zvuka punom vedre, osvježavajuće i zabavne, na trenutak i smiješne glazbe koju izvode pjevači i grupe za koje ni mnogi dobri poznavatelji glazbe ne znaju da su su okušali i u funku. Uz Arsena, kao apsolutno iznenađenje, ali i apsolutno najkvalitetniji komad funka, tu su očekivano Josipa Lisac. Tihomir Pop Asanović i Zdenka Kovačiček, ali i benigni sarajevski pop sastav "Pro Arte", pa zatim soft rock grupa "Aerodrom", Zdravko Čolić pa čak i splitska grupa "More", a vrhunac su "Što je tu je" koju šarmantno izvodi Ljupka Dimitrovska i "Davni život" u kojoj Dalibora Bruna na hamond orguljama prati Oliver Dragojević.  U ova (o)tužna korona vremena kompilacija "Jugoton funk" mami osmjeh na usne, a najviše će uživati svi oni koji izvođače zastupljene na njemu znaju po nekim drugim pjesmama i iz nekih sasvim drukčijih glazbenih sfera.

Punom parom je humoristična serija Televizije zagreb koja je s emitiranjem krenula 21. svibnja 1978. godine. U središtu radnje je kolektiv tvornica žice, iz razdoblja samoupravnog socijalizma. Prva sezona imala je 9, a druga emitirana 1980. godine sedam epizoda. Serija je bila do krova krcata izvrsnim glumcima (Zvonko Lepetić, Fabijan Šovagović, Vanja Drach, Martin Sagner, Lela Margetić, Relja Bašić, Vlasta Knezović, Boris Buzančić, Franjo Majetić, Rade Marković, Sanda Langerholz, Milan Srdoč, Boris Dvornik, Mladen Crnobrnja...), a režirao ju je Mario Fanelli.

  

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli