Datum objave: 26. Studeni 2020

GRUPA "Mi" / Danas na HTV-u - premijera prve epizode dokumentarnog filma o slavnoj i nezaboravnoj šibenskoj grupi "Mi"

Diana Ferić
Diana Ferić

"Grupa Mi - Put do slave" naziv je prve epizode dokumentarnog filma Hrvatske televizije iz serijala "Priče s končom iz borše Stanka Ferića", koja će biti premjerno prikazana danas u 11,10 sati te reprizirana dva puta u subotu i još jednom u nedjelju. Dokumentarni fim redatelja Ive Kuzmanića, drugi je dokumentarni film o šibenskim rockerima i šibenskoj rock kulturi nakon fimna "Od Jadnika do Polarisa" koji govori o grupi "Polaris" jednoj od najdugovječnijih i najtvrdokornijih rock institucija ne samo u Šibeniku i Hrvatskoj.
Hit grupe "Mi", "Bam bam baba lu bam", iako je nastao prije pola stoljeća i danas se može često čuti na valovima radio postaja i još uvijek zvuči svježe i aktualno. Već od prvog takta čak će oni rođeni tridesetak godina kasnije odmah znati da je riječ o grupi "Mi".  Međutim, priča o strelovitom usponu tog, diljem Hrvatske i tadašnje Jugoslavije nevjerojatno popularnog rock, soul i jazz-rock sastava počinje još u prvoj polovici 1960-ih, kad su njegovi članovi, kao šibenski srednjoškolci, aktivno nastupali u svojim tadašnjim glazbenim sastavima, prvom šibenskom rock bendu "Magneti", nešto drukčije glazbeno orijentiranim "Mjesečarima" te jednom od prvih VIS-ova, grupi "Makedo". Ipak, njihova priča nije samo šibenska, već postaje i zagrebačka,  kada u taj grad, koji će im poslužiti kao odskočna daska za daljnje uspjehe, dolaze na studije.
Dokumentarni film o grupi "Mi" priča je i o duhu tog vremena - kako se živjelo, odijevalo, zabavljalo - iz perspektive tadašnjih mladih ljudi, svjedoka vremena i njegovih netom pristiglih mijena, koje su ti njihovi mladi nositelji bezrezervno upijali i uživali u njima.

Osim članova grupe "Mi" u ovom dokumentarnom filmu sudjeluju Josipa Lisac, Joško Čelar, Dinko Škevin, Vanja Dadić, Sineva Periša, Alenka Vučić, Igor Gulin, Goran Livaković i Darija Perković te članovi benda "Polaris" Zoran Košuljandić, Goran Baranović, Ivan Žurić i Davor Crnogaća.

Emitiranje prve epizode:
­- četvrtak, 26. studenog, 11.10 h, HTV1
- subota, 28. studenog, 12.30 h, HTV4
- subota, 28. studenog, 13.55 h, HTV3
- nedjelja, 29. studenog, 8.30 h, HTV3

Emitiranje prve epizode: Grupa Mi – Na vrhu
- četvrtak, 3. prosinca, 11.10 h, HTV1
- subota, 5. prosinca, 12.30 h, HTV4
- subota, 5. prosinca, 13.55 h, HTV3
- nedjelja, 6. prosinca, 8.30 h, HTV3

Film je moguće pogledati u bilo koje vrijeme na na računalu, TV prijemniku ili mobitelu na besplatnoj online servisu HRTi

Redatelj: IVO KUZMANIĆ
Scenaristi: IVO KUZMANIĆ, ALEKSEJ PAVLOVSKY
Istraživač i narator: STANKO FERIĆ
Direktor fotografije: DUŠAN VUGRINEC
Montažer: FILIP KARABELJ
Snimatelj: IVAN BREZOVEC
Autor originalne glazbe: ALAN BJELINSKI
Snimatelj zvuka: BORNA CVITANOVIĆ,
Ekipa HRT centra Šibenik: SINIŠA MARTINOVIĆ, snimatelj i BORIS ZELIĆ, snimatelj zvuka
Tonska obrada: KREŠIMIR ŠUŠLJEK
Rasvjeta: KRISTIJAN GOLUB
Kolorist: BOGDAN TANKOSIĆ
Tajnica režije: ŽAKLINA KOMLJEN
Producentica: SANJA IVANČIN
Urednik: ALEKSEJ PAVLOVSKY

Proizvodnja: HRT 2020. - Programski odjel Kultura HTV-a - emisije pučke i predajne kulture

Iz kategorije: Glazba & Spektakli