Datum objave: 17. Veljača 2020

KULTURNI PROJEKT / Jure Celić i Horse’s Back snimili vrhunski country album u Gaćelezima i kažu da je country in

Diana Ferić
Diana Ferić

Ime benda Horse’s Back, naslov albuma Blue Moon of Kentucky, i njegov moderno dizajnirani omot neupućene bi mogli zavesti na pomisao da je riječ o još jednom licencnom albumu nekog stranog benda koji je kod nas nepoznat, ali je u svijetu hit jer ga inače u Hrvatskoj nitko ne bi izdao. Ni zadnja strana, CD-a Blue Moon of Kentucky ne govori baš puno iako popis pjesama mami na slušanje. Sve rasni hit do hita. Izbor za prste polizati. Uz malo truda i uobičajenih teškoća s nespretnim vađenjem CD-a iz kutije ukazuje se skrivena bit tog nosača zvuka: SUPERVISOR: Jure Celić, PRODUCED BY Ante Toni Lasan, RECORDED IN STUDIO GAĆELEZE Village Gaćeleze Croatia Voice, MIXED AND MASTERED Ante Toni Lasan, ALBUM DESIGN Sara Lovrić Caparin, PHOTO Miro Vučenović, LABEL Jure Celić. Dakle, album biranih country standard i nekih na jezik countryja prevedeih bezvremenih pjesama nazvan Blue Moon of Kentacky 100 postotni je šibenski proizvod.

Ime benda Horse’s Back duhovito je na engleski prevedeno ime sela Konjevrate, vrhunski tonski studio u kojem je album snimljen nalazi se u Gaćelezima, a sve pjesme na njemu sviraju i pjevaju šibenski glazbenici. Izvađen iz kutije i dan na čitanje playeru, album zvuči svjetski. Otkriva vrhunsku produkciju kakva se ne očekuje čak ni u daleko jačim glazbenim centrima, a ponajmanje u trokutu Šibenik - Konjevrate - Gaćelezi. I sve je na mjestu. Odlični glazbenici, uigrano i nadahnuto bez ikakvog kompleksa manje vrijednosti hrabro praše globalne standarde na svoj način, a nad njihovom sigurnom svirkom lebdi neobičan, ali izvrstan tamni ženski vokal.

Već nakon prvih taktova slušatelju se grišpa čelo, podižu obrve, a pogled pretvara u upitnik: Što je ovo?

Album vrijedi slušati takav kakav je, kao odličnu zbirku izvrsnih poznatih pjesama odsviranih na nov način i može se ostati na tomu, međutim Blue Moon of Kentucky benda Horse’s Back, nije obični glazbeni produkt nekog cover benda nego pomno osmišljeni kulturni projekti šibenskog glazbenika Jure Celića i glazbene ekipe okupljene pod lucidnim imenom Horse’s Back. O tom projektu koji se uklapa u davno sročeni slogan Misli globalno, djeluj lokalno razgovaramo s osnivačem grupe Jurom Celićem, profesorom violine koji sa šibenskim Gradskim komornim orkestrom ima i podeblji dossier u klasičnoj glazbi.Novi broj časopisa "Volim Šibenik" donosi intervju s Jorom Celićem u kojem on kaže: "Živeći country pružam otpor malograđanskom životu kakav ne želim živjeti.Country je vibra da svi ti aktualni mediji, sva ta vladavina otuđenih medija, sintetičke glazbe, lažnih veličina, sveopćeg marketinga... prolaze i da ljudi ponovno počinju živjeti život na jedan novi stari način, jedan prirodniji i iskreniji, život satkan više od krvi i mesa, a manje virtualan, manje otuđen.

Više pročitajte u Volim Šibenik.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli