Datum objave: 03. Veljača 2020

GLAZBA I KULTURA / Udruga RatCat uredila potkope u Mandalini i donosi nove kulturno - zabavne sadržaje, pogledajte koje

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastavak uređenja Tunela u nekadašnjim vojnim potkopima u Mandalini i obogaćivanje kulturno-zabavnog programa u tom prostoru, bit će glavna preokupacija Udruge RatCat u 2020. godini, odlučeno je na glavnoj godišnjoj Skupštini udruge održanoj sredinom siječnja. 

Od kraja ljeta 2018. godine, kada je udruga uselila u taj prostor, u Tunelu su održani brojni glazbeni programi uz gostovanje cijelog niza renomiranih inozemnih glazbenika i odličan prijem kod publike iz cijele Hrvatske i regije. 

Prostor je u tom razdoblju uređen, uvedene su nove električne instalacije, osiguran je izlaz za nuždu, postavljen je montažni bar i osiguran sanitarni čvor. U godinu i pol dana postojanja, Tunel je zahvaljujući svom glazbenom programu postao poznato mjesto za zabavu koje ne posjećuje samo lokalna publika nego i ljubitelji elektroničke glazbe iz Hrvatske i regije.  

 

U narednom razdoblju Udruga RatCat nastavit će otprilike jednom mjesečno organizirati večeri elektroničke glazbe karakteristične za Tunel, ali već od veljače krenut će i neki novi programi.

‘U suradnji sa šibenskom gradskom upravom odlučili smo proširiti program i polako početi u Tunelu raditi različite kulturne i zabavne evente, slušaonice, a s vremenom vjerojatno i koncerte. Redovni program, a to su gostovanja DJ-a svakih 30-40 dana, nastaviti će se odvijati kao i do sada, ali između tih partya Tunel će sve češće biti otvoren i za neku drugu publiku. Promocija elektroničke glazbe i zvuka koji njegujemo zadnjih godina bit će i dalje glavna misija kolektiva RatCat, ali s dijelom resursa  posvetit ćemo se potrebama ostatka lokalne kulturne zajednice’, rečeno je na Skupštini udruge RatCat.

Kakvi će biti ti novi programi i koliko često će se događati, ovisi o preferencijama novopridošlih članova udruge, a tu se među ostalima: Danijel Hrg, poznati šibenski umjetnik i obrtnik, rock fotograf Nino Šolić, mladi DJ Niko Jelić, momci iz sportskog Powerlifting kluba, glazbeni entuzijast i odličan stolar, tesar i ‘sam svoj majstor’ Dražen Frua, likovna umjetnica pridošla u Šibenik iz Zagreba Nina Šegović itd.

Udruga RatCat uputila je sa Skupštine poziv studentima Veleučilišta u Šibeniku da se intenzivnije uključe u nove programe i iskoriste dio prostora u Mandalini za svoje potrebe. 

‘U suradnji s ostatkom kulturnog korpusa grada, kreativcima, alternativcima, studentima, glazbenicima, fotografima, slikarima i svima ostalima, te uz ogromnu podršku šibenske gradske uprave, Tunel u skoroj budućnosti zamišljamo kao svojevrsni inkubator lokalne kulturne i alternativne scene’, zaključuju u kolektivu RatCat. 

Dakako, udruga će nastaviti djelovati i izvan Tunela, posebno na prostoru Male lože koji se pokazao odličnim mjestom za promociju melodične elektroničke glazbe. Nakon lanjske fešte uz Marvin & Guy i novogodišnjeg gostovanja Kristijana Molnara,, ljeto bi moglo donijeti nove slične happeninge na toj lokaciji u središtu Šibenika. 

S velikim zanimanjem prate se i pripreme druge za redom sezone ljetnih festivala na Martinskoj. Taj projekt osmislio je i u suradnji s gradskom upravom realizirao RatCat i mada ove godine udruga neće izravno sudjelovat u organizaciji festivala, vrlo je zainteresirana da se projekt nastavi kvalitetno razvijati. Martinskom u ovom trenutku upravlja ekipa iz Pozitivnog ritma koja i u narednom razdoblju može računati na RatCat podršku. Resursi udriuge posebno će ove godine biti na raspolaganju Blast Festu kao glavnom predstavniku scene elektroničke glazbe na Martinskoj. 

 

Ljeto je ipak još daleko, ali je zato nastavak sezone u Tunelu već za koji dan.. 

Prvi u nizu novih događanja u Tunelu već je ove subote kada će selektor programa ‘Ispodzemlje skroz’, Dražen Frua, održati sa svojim gostima drum & bass glazbenu večer uz besplatan ulaz.

Tjedan kasnije, 15. veljače, u Tunelu u ‘allnighter’ izdanju nastupa jedan od najvažnijih hrvatskih DJ-a Felver, a 07. ožujka DJ Bake svirat će u povodu obilježavanja čak 40 godina djelovanja na sceni. U nastavku sezone, tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja  bit će nekoliko zanimljivih inozemnih i domaćih gostovanja, redovna večer Opposite Lawrence Kleina itd.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli