Datum objave: 18. Prosinac 2019

DADO TOPIĆ (5) O odlasku u Pariz, najtežim godinama svog života i svojoj prvoj ljubavi

Diana Ferić
Diana Ferić

Hard time, naslov je petog dijela autobiografije Dade Topića, živuće rock ikone, pjevača, skladatelja i pjesnika, jaednog od pionira i začetnika rock kulture u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Peti dio dobio je naslov Hard time, zato što Dado u njemu govori o najtežem razdoblju svog života o kojem njegova publika i obožavatelji najmanje znaju. Riječ je o razdoblju između 1980. i 1987. godine kada on, nakon pokušaja da s njemu netipičnim albumom "Šaputanje na jastuku", održi korak s vremenom i nađe svoje mjesto u novim glazbenim vremenima kojima su počeli vladati "Bijelo dugme", "Idoli", "Prljavo kazalište" i drugi bendovi koji su se pojavili. Shvativši da s pojavom novog vala za njega i njegovu glazbu više nema mjesta, odlazi u inozemstvo s namjerom da tamo započne novu karijeru.

Zaputio se 1981. godine u Pariz gdje se ni nakon bezbrojnih pokušaja, pa čak ni uz pomoć svoje prijateljice Tereze Kesovije koja je u Parizu bila slavna i utjecajna, pa ni uz svu svoju upornost nije uspio afirmirati kao glazbenik.

Da bi preživio i opstao 1983. godine uložio je svoju ušteđevinu u turističku agenciju koja je prodavala aranžmane za predstojeće Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Posao mu je odlično krenuo, ali su ga partneri opljačkali pa je ostao bez ičega. Nije više imao sredstava za život, a prihodi od svirke po pariškim klubovima bili su oskudni. U tim dramatičnim okolnostima, daleko od glazbe, svojih snova i ideala postao je voditelj jednog pariškog restorana. U ugostiteljstvu se dobro snašao, međutim taj posao napušta pod dramatičnim okolnostima i vraća se u Hrvatsku s namjerom da se vrati na Zapad i ponovno pokuša započeti glazbenu karijeru u Europi. No, povratak je bio sudbonosan. U Rovinju se zaljubio u Miru, ženu svog života kojom se ubrzo oženio, a njegova karijera krenula je sasvim drukčijim putom. Kako i što se dalje događalo pročitajte na  https://issuu.com/volimsibenik/docs/volimsibenik

Iz kategorije: Glazba & Spektakli