Datum objave: 02. Prosinac 2019

U SPOMEN NA DRAŽENA: Otkrivamo detalje glazbeno - scenskog djela "Okovani Amadeus" posvećenog košarkaškom Mozartu

Diana Ferić
Diana Ferić

Priprema se mjuzikl pod nazivom "Okovani Amadeus" inspiriran životom Dražena Petrovića, našeg košarkaškog Mozarta, ali i Eshilovom antičkom tragedijom “Okovani Prometej”, a stvaraju ga Ivica KrajačDražen Žanko i Dražen Runje, na čiju je inicijativu sve i krenulo prije više od pola godine. Dražena Petrovića će na kazališnim daskama utjeloviti glumac. Mislav  Čavajda.

 

To će glazbeno-scensko djelo, ne samo održavati živim sjećanje na velikog Dražena, nego će to isto osjećanje buditi i u mnogim generacijama koje tek dolaze, željnih radosti i uspjeha u životu. Dražen će im uvijek biti, svjetionikom na njihovu putu, kažu autori koji za taj projekt očekuju i potporu sponzora.

 

 

"Eshilov junak Prometej, ukrao je samozvanim bogovima na svetom brdu Olimp, VATRU (!) i darovao je čovječanstvu…jadnim ljudima, da nauče živjeti u ovome svijetu i da otkriju mnoge tajne ovozemaljskog života! Jer…VATRA je jedan od najvažnijih izvora svega, što ljudima omogućuje egzistenciju i ostavlja nadu u sretne i zadovoljavajuće odnose među ljudima, u ostvarenje utopijske ideje o prestanku ratova i ratovanja, o gašenju Vojne industrije, zabrani upotrebe smrtonosnog i drugog oružja, o prestanku širenja mržnje i nasilja, ubojstava, paleža, pokolja, istrebljenja čitavih nacija…Netko nam je ipak ostavio snove, da vjerujemo u čudesa, a time i tinjajuću nadu, da je ipak moguće sve, ako se u to iskreno vjeruje!", stoji u najavi te predstave.

"Draženu smo nadjenuli nadimak „košarkaški Mozart“ ( Amadeus) prema jednom od najvećih glazbenih genija u povijesti, virtuozu na klavirskim tipkama!Naš AMADEUS, bio je virtuoz sa loptom, a usporedba s mitološkim dobročiniteljem čovječanstva, PROMETEJEM, nametnulo nam se sama od sebe! Amadeus je vrhovnom samozvanom bogu ZEUSU i njegovim samozvanim tiranskim bogovima svetog, korumpiranog brda na Olimpu, ukrao LOPTU, prekinuo njihovu jalovu, dosadnu igru..i darovao je ljudima čovječanstva, željnim radosti i veselja, stvorio za njih igru, koja je postala smislom njihova života. Nazvao ju je – košarkom! Shvatili su da i male stvari mogu postati najvećim bogatstvom njihovog skromnog života! Vrhovni moćnik Olimpa, ZEUS, kaznio je Amadeusa strašnom kaznom: okovao ga je gvozdenim lancima o kamenu hrid iznad Adrijatskog mora! Sa svih strana svijeta , dolazili su ljudi i zlonamjerni i dobronamjerni, jedni ga vrijeđali, psovali , uživajući u njegovim mukama, a drugi ga obožavali i tješili, nastojeći mu olakšati muke! Iz tih susreta i razgovora, doznajemo mnogo o njemu, njegovim mislima i osjećajima, o ranjenoj duši jednog nevinog mučenika!", ističe Runje.

 

 

Priprema se i mala senzacijaizvedbe: Priča o „Okovanom Amadeusu“ bit će ispričana na dvije pozornice istodobno: donjoj, pred samim očima gledateljstva (posebnim reflektorima pripremljenog, mračnog mučilišta, na sivoj kamenoj klisuri iznad mora), a druga – GORE, NA NEBU, u bjelini oblaka i oblačića, isprešaranoj slikarskim , nebeskim plavetnilom ( za projekcije „TV-spotova i detalja iz bogatog Draženovog, sportskog i životnog iskustva).

CAST LISTA predstave, poseban je dar gledateljima: imena gostujućih umjetnika, GOVORE SVE:

GLUMCI:

M.ČAVAJDA, J.ŠEVO, G.GRGIĆ, K.ŠARIĆ, M.MARTINOVIĆ, S.POPOVIĆ,                                             M.BREKALO, R.MEDVEŠEK i dr.

PJEVAČI:

Đ.STIPANIČEV, J.HOUDEK, M.HOZIĆ, E.BAUČIĆ, T.CETINSKI, J.LISAC, D.DRAGOVIĆ, R.ŠVERKO, V.WINTER i dr.

VRHUNSKI PLESAČI I PLESAČICE:

na čelu s Leom Mujićem

SCENOGRAF, slikar – Zlatko Kauzlarić- ATAČ, grafički dizajner Tena Grgić

„Još od stoljeća sedmog“, naš skladatelj Dražen ŽANKO

Glazbeni aranžmani i VIDEO spotovi – Antonio ZADRO

KOSTIMI – Đenisa PECOTIĆ

PRIČA, STIHOVI, TEKSTOVI I VIZIJA PREDSTAVE - Ivan Ivica KRAJAČ

IDEJA, ESEJ, SINOPSIS – Dražen RUNJE

REDATELJ: Krešimir DOLENČIĆ

Iz kategorije: Glazba & Spektakli