Datum objave: 29. Listopad 2019

Mišo Kovač, neponovljivo čudo kojeg štiti i čuva muza himni i ljubavi

Diana Ferić
Diana Ferić

Mate Mišo Kovač, hrvatska glazbena legenda, pjevač je s nedostižnim nakladama ploča i nosača zvuka u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, bio je slavan i prije nego što je to zaista postao 1969. godine kada je zapjevao "Više se nećeš vratiti" s kojom je postao i ostao najveći. Imao je gard zvijezde i vjerovao u sebe puno prije nego što je svojim glasom, pojavom i iskrenim emocijama osvojio srca svih onih kojima je, da bi živjeli, pjesma potrebna kao zrak, voda i hrana.

Da je u srcu i glavi već bio slavan svjedoči intervju kojeg je 1967. godine dao legendarnom magazinu "Plavi vjesnik", u kojem je precizno i bez imalo prepotencije objasnio tko je, što je i kako je to postao iako se ovo zadnje tada još nije ni dogodilo. To je mogao samo jedinstveni i neponovljivi geniji koji je opčinio čak i muzu Erato, zaštitnicu ljubavnog i himničkog pjesništva. U Mišinom slučaju ona je postala njegova osobna zaštitnica ljubavnog i himničkog pjevanja. Uz njega je ostala sve ove godine, a od pjesme "Više se nećeš vratiti" prošlo ih je 50. Dokaz je njegov koncert u zagrebačkoj "Areni" Mišo Kovač 26. listopa 2019. godine koju su njegovi obožavatelji i sljedbenici ispunili treći puta za redom. Opet je dokazao da je najveći, a najveći je čak i kada ne pjeva nego samo digne ruke i bez i jednog pokreta dirigira najvećim zborom na svijetu koji uglas, iz srca i duše pjeva sve njegove pjesme. Njegov koncert imao neistinito je i lažno reklamiran stihom »Samo nas nebo rastavit može« jer bilo je jasno da Mišu i njegovu publiku ni nebo ne može rastaviti. Mišo je jada, uvijek i zauvijek, a on i njegova vjerna publika su jedno.

Koliko je koncert bio impresivan, pun emocija i međusobne ljubavi najbolje svjedoče amaterski snimci Mišinih obožavatelja. Protkani fotografijama iz njegove mladosti, početaka i zlatnih godina njegove karijere (ako su ikada prošle), ti su snimci spomenik jednoj neponovljivoj ličnosti koja zna na dotaknuti dno svake duše i probuditi u njoj ono najljepše što čovjek ima - ljubav.

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli