Datum objave: 23. Srpanj 2015

Kuhamo s Rudijem Štefanom: Šibenske tripice s pidoćama

Kuhamo s Rudijem Štefanom: Šibenske tripice s pidoćama
Šibenik News
Šibenik News

SASTOJCI (ZA ČETIRI OSOBE)
kilogram goveđih tripica
kilogram pidoća
decilitar i po kvasine
decilitar i po bijelog vina
litra i po goveđeg temeljca
jedan selen veličine šake
jedna kapula
jedna veća mrkva
žlica konšerve
tri grančice ružmarina
četiri pet listova kadulje
pet šest grančica timjana
četiri klinčića
dva- tri češnja luka
četiri žlice maslinova ulja
sol
papar

PRIPREMA
Najprije treba tripice kuhati pola sata u tri do četiri litre slane vode kojoj smo dodali decilitar i po kvasine. Nakon pola sata vrele tripice treba prebaciti u hladnu vodu, a kada se potpuno ohlade treba ih pažljivo očistiti, oprati i izrezati na trake duge tri do pet centimetara debele oko pola centimetra.
Zatim na ulju treba pirjati izrezanu kapulu dok ne postane staklasta, a zatim se na kapuli najprije pirjaju mrkva i selen. Selen se može dodati nekoliko minuta kasnije jer mrkvi treba više vremena da omekša. Kada povrće lijepo omekša i fino miriše (dobro ga je malo posoliti i podliti s malo vode da bude finije, a nije loše dodati i pola kućarina šećera da mrkva zadrži lijepu narančastu boju) u teču se stavljaju tripice, sve začinsko bilje i konšerva. To se sve dobro promiješa i podlije bijelim vinom pa se nastavi pirjati dok vino ne ishlapi. U ovoj fazi pripreme može se dodati još malo konšerve ili gustog soka od pomidora prije nego što se u teču ulije litra i pol goveđeg temeljca. Kada jelo zakuha vatru treba smanjiti, teču poklopiti i nastaviti kuhati još dva do tri pa i četiri sata ovisno o kvaliteti tripica. U svakom slučaju treba kuhati dok temeljac ne ispari, a tripice ne omekšaju.
Kada su tripice gotove u drugoj teči na uobičajeni način treba s malo maslinova ulja, petrusimena i češnjaka na vatru staviti pidoće i kuhati ih samo dok se ne otvore.

PRIJE IZNOŠENJA NA STOL
Tripice se rasporede na pijate i na njih se rasporede očišćene pidoće. Neposredno prije serviranja tripice i pidoće se pospu s malo sitno sjeckanog petrusimena i začine žlicom mora kojeg su pustile pidoće kada su se otvorila.
  

Iz kategorije: Gastro užitci
Označeno u: