Datum objave: 11. Lipanj 2014

Jamie Oliver preopruča Hrvatske fritule za grickanje tijekom Svjetskog prvenstva

Jamie Oliver preopruča Hrvatske fritule za grickanje tijekom Svjetskog prvenstva
Nina Medić
Nina Medić

Povodom Svjetskog prvenstva u nogometu jedan od najpoznatijih TV kuhara današnjice, Jamie Oliver, krenuo je s predstavljanjem popularnih jela iz država koje sudjeluju na najvećem ovogodišnjem sportskom natjecanju.

Kulinarsko putovanje zemljama koje sudjeluje na SP-u u Brazilu Jamie započinje Hrvatskom koja otvara prvenstvo susretom s domaćinom, Brazilom, u četvrtak, 12. travnja.

'Hrvatska koja se nalazi na Mediteranu, na jadranskoj obali, uspješno kombinira kuhinju iz različitih regija. Prehrana u kontinentalnom dijelu unutrašnjosti pod utjecajem je slavenske tradicije i kuhinje središnje Europe, dok je gastronomija pomorskog dijela Hrvatske mediteranska i pod velikim utjecajem Italije', objašnjava Jamie na svojoj web stranici.

Hrvatski uštipci poznatiji pod nazivom fritule dolaze iz Dalmacije, kaže Jamie, i tradicionalno se poslužuju u vrijeme božićnih blagdana. No nema smisla, mišljenja je Jamie, držati se tradicije, pogotovo kad su fritule tako primamljive.

Iako se u tradicionalnim hrvatskim receptima za aromu dodaju korica limuna, vanilija te loza (kako ne bi upili previše ulja), Jamie je u svojoj varijaciji recepta koristio poljsku višnjevaču.

A zašto je odabrao baš fritule iz cjelokupne hrvatske gastronomije? E pa zato, mišljenja je Jamie, što su savršen zalogaj za nogometne zabave! Sitne su i jednostavne za pripremiti. No oprezno s njima, savjetuje on, jer ćete se vrlo brzo navući na njih, pogotovo kad ih pospete šećerom u prahu.

IZOVR: tportal

Iz kategorije: Gastro užitci