Datum objave: 13. Ožujak 2023

ANALIZA PROMETA / Na šibenskom području za skoro 50 posto povećan broj prekršaja u prometu, u dva mjeseca 10 vozača završilo u zatvoru

Diana Ferić
Diana Ferić

U prva dva mjeseca ove godine na šibenskom području  povećan je broj prekršaja u prometu za čak 47 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Četiri glavne „ubojice“ u prometu su prekomjerna  brzine koja je bila uzrok u 19,3 posto prometnih nesreća, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, korištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje te nekorištenje sigurnosnog pojasa, upozorili su iz PU šibensko – kninske. U  posljednjoj teškoj prometnoj nesreći nitko iz osobnog automobila nije koristio sigurnosni pojas što pokazuje koliko su pojedinci opušteni i smatraju da je njihova vožnja ispravna.

U prva dva mjeseca, zbog različitih prekršaja, uz Optužni prijedlog na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku privedeno ukupno 50 vozača od kojih je 10 zadržano u zatvoru.
Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u razdoblju od 6. do 12. ožujka ove godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 16 prometnih nesreća. U njih sedam teško su ozlijeđene četiri osobe
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdilo se da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja, u  15 slučajeva  te u jednom slučaju nepoštivanje prednosti prolaska .
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 327 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (145), nekorištenje sigurnosnog pojasa (127), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (35), upravljanje pod utjecajem alkohola (11), tehnička neispravnost vozila (8) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 17 vozača i 5 vozila.
Iz kategorije: Crna kronika