Datum objave: 22. Ožujak 2021

SLUČAJ TONI MATAS / Nema novih informacija o navodnom samoubojstvu bivšeg šefa SOE u Zadru kojeg se povezuje s aferom "Vjetroelektrane"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Istraga koja se provodi u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, još u tijeku traje pa je  Policijska uprava šibensko-kninska  objavila je da neće biti dodatnih izjava za javnost o slučaju navodnog samoubojstva Tonija Matasa, bivšeg šefa ureda SOE u Zadru kojeg se dovodi u vezu s aferom "Vjetroelektrane". Kao što je poznato, nakon dojave, djelatnici   Policijske postaje Knin pronašli su na području Kravlje drage mrtvog muškarca. Odmah je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku obavljen se očevid nakon čega je tijelo pokojnika prebačeno u Opću i veteransku bolnicu Knin radi obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti.
Iako još nije potvrđeno da je posrijedi samoubojstvo, a službeno nije priopćeno ni o komu se radi, javnosti je poznato da je riječ Toniju Matasu, bivšem šefu zadarskog centra SOA-e.
Informaciju da je riječ upravo o njemu prvi je objavio tjednik Nacional, a Jutarnji list, Matasa spominje u kontekstu afere "Vjetroelektrane" i dovodi ga u vezu s bivšom gradonačelnicom Knina, Josipa Rimac koja je, navodno, s njim razgovarala o prislušnom uređaju koji je pronašla u svom automobilu. Drugi mediji navode da je Matas, direktor korporativne sigurnosti Hrvatske pošte, bio kandidat Tomislava Karamarka za ravnatelja SOA-e. Za sada nema potvrda da je riječ o samoubojstvu, kao ni poveznica da  eventualno samoubojstvo ima veze s aferom "Vjetroelektrane". Doznaje se da je Matas bio na ispitivanju u USKOK-u, ali nije poznato zašto .

Dobro upućeni izvori kažu kako je Matas u posljednje vrijeme imao poslovnih i obiteljskih problema koji su kulminirali baš aferom Vjetroelektrane kada ga je Josipa Rimac navodno optužila za izdaju. Zadnji je put viđen jučer,bio je dobre volje i ništa nije ukazivalo na tragediju koja se dogodila, prenosi Novi list. Navodno je u petak bio na ispitivanju u USKOK -u. 

Kako neslužbeno doznaje Telegram.hr, među tragovima na mjestu događaja pronađeno i Matasovo oproštajno pismo u kojem se spominje pritisak kojem je bio izložen zbog svoje uloge u aferi s Josipom Rimac.

Isto tako, Matas je prije nekoliko dana bio na ispitivanju u USKOK-u. Prema riječima njegovih poznanika još u subotu otišao je prema lokalnom lovištu provjeriti postavljene kamere za divljač, a kada se nakon toga više nije javljao, pokrenuta je potraga.

Matas je klasičan “kadar” Tomislava Karamarka kojem duguje velike zasluge za profesionalni uzlet. Od kada je postao načelnik zadarske SOA-e Matas je, tvrde očevici, u svom uredu držao uokvirenu Karamarkovu sliku, a svog bivšeg šefa i dobrog prijatelja još uvijek zove – “ćaća”.

Karamarko je Matasa u Zadar doveo iz Knina gdje je ovaj jedno vrijeme radio kao operativac SOA-e, a prethodno i kao vojni obavještajac. U trenutku kad je imenovan za načelnika zadarskog centra Matas je, prema našim izvorima, imao samo srednju stručnu spremu, a diplomu iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu navodno je stekao tek nedavno, približno u isto vrijeme kad i Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a, za kojeg se pak otvoreno sumnja da je svoj diplomski rad falsificirao. I prije te “fakultetske” linije, Matas i Brkić su bili u dobrim i prijateljskim odnosima.

Druga “mrlja” koja prati Matasovu karijeru je njegovo sudjelovanje u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom prije desetak godina, dok je još bio obavještajni operativac. Nezgoda se dogodila u Kaštelima, a smrtno je stradao pješak na kojeg je Matas naletio upravljajući osobnim automobilom. Protiv Matasa je zbog toga navodno vođen sudski postupak, ali je na koncu ipak oslobođen.

 

Matasa je u obavještajnu zajednicu uveo Smiljan Reljić, bivši ravnatelj SZUP-a. Nije imao stručnih kvalifikacija za posao obavještajca, ali se navodno pokazao kao vrlo pouzdan operativac. Ubrzo nakon imenovanja za načelnika zadarskog centra SOA-e kupio je stan u Zadru kreditom Hypo banke, a poznat je i kao strastveni lovac koji ima kuću sa zemljištem u Lici, između Udbine i Gračaca.

Iz kategorije: Crna kronika