Datum objave: 01. Veljača 2021

PRIOPĆENI DETALJI O ČETVEROSTRUKOM UBOJSTVU / Ubojica je imao ilegalano oružje, policija je izuzela dokumentaciju o stečajnom postupku nad tvrtkom "Matkol"

Stanko Ferić
Stanko Ferić
 Branko Koloper koji se sumnjiči za ubojstvo četvero osoba u Šibeniku i Vodicama oružje kojim ih je ustrijelio posjedovao je ilegalno i nabavio ga je na crnom tržištu kao i oružje kojim je sebe ubio. Osim kalašnjikova kineske proizvodnje kojim je ubio svoje žrtve policija je kod njega zatekla još ilegalnog oružja, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare koji je u vezi s tim nemilim događajem održan u Policijskoj upravi šibensko - kninskoj.  Za sada se ništa službeno ne zna o motivu, ali policija je, kako je kazao načelnik PU šibensko - kninske izuzela svu dokumentaciju vezanu za stečajni postupak nad ubojičinom tvrtkom Matkol jer se sumnja da su povod bili poslovni odnosi između njega i ubjenog Tedija Slamića i njegovo nezadovoljstvo prijedlozima ubijene stečajne upraviteljice Radojke Danek o  cijeni prodaje nekretnina.Istraga tako ide i u tom pravcu.
 
Podsjetimo, u Vodicama je u subotu ubijen 47-godišnji šibenski poduzetnik Tedi Slamić. U Šibeniku su prije toga ubijeni 42-godišnji poduzetnik Toni Šparada, 62-godišnja stečajna upraviteljica Radojka Danek i njezin 63-godišnji suprug. Koloper za kojeg se sumnja da je počinio ta ubojstva ubio se te večeri u Vodicama. Prema policijskim saznanjima dogovorio je s ubijenim u Šibeniku sastanak u skladištu njegove tvrtke u Industrijskoj zoni Ražine. Ubio ih je sat kasnije,a nnjihova mrtva tijela su pronašli oko 13 sati, nakon što je pokrenuta potraga jer je javljeno da je jedan od njih nestao.
 
 Na konferenciji za novinare izneseni su i neki do sada javnosti nepoznati podatci o Branku Koloperu.
 
On je kao lovac od 2002. godine legalno posjedovao tri lovačke puške i jedna lovački pištolje, ali su mu oduzeti 2009. zbog dokazano nasilja nad suprugom. Vraćeni su mu nakon četiri godine kada je nastupila rehabilitacija u vezi s tim upravnim postupkom oduzimanja oružja, ali i zato što ga je supruga napustila i nije bilo opasnosti od ponavljanja tog kaznenog djela. Međutim, 2018. godine susjed ga je prijavio da mu navodno prijeti. Ta prijava, kako je utvrdila policija nije bila utemeljena, ali su, prilikom pretresa njegove kuće ustanovili da  Koloper ne drži to oružje kako je propisano pa su mu ga oduzeli. U toj pretrazi nikakvo drugo oružje nisu pronašli.ŠIBENSKA policija održala je konferenciju za medije povodom četverostrukog ubojstva i samoubojstva u Šibeniku i Vodicama.
 
Načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić iznio je na današnjoj konferenciji za novinare   kronologiju postupanja policije.
 
" U subotu u 12:56 smo zaprimili dojavu da je u Vodicama u Mercedesu šibenskih registracija pored ceste pronađen mrtav muškarac. Utvrđeno je da se radi o pucnjavi i 47-godišnjaku s više prostrjelnih rana na tijelu. U 13.23 sata policija je od Hitne pomoći zaprimila dojavu o pronalasku još tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u objektu u industrijskoj zoni Ražine. Očevidom je utvrđen oda se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, za koje je potvrđeno da su umrli nasilnom smrću te da su imali prostrjelne rane.
Za počiniteljem je raspisana tjeralica. Obaviještena javnost da se podražuje automobil Škoda Karoq sive boje i registarske oznake ŠI-959-HF. Uspostavljene su kontrolne točke. Za vrijeme očevida u 18:22 dobili smo dojavu da je na području Vodica viđeno traženo vozilo. Dojava je bila od građana i moram zahvaliti građanima na pomoći.
U vozilu je bilo mrtvo tijelo sumnjičenog 57-godišnjaka.
 
"Utvrdili smo da je koristio automatsko oružje kalibra 7.62, kinesku verziju kalašnjikovu. Nešto prije 11 sati je ubio troje ljudi na području Grada Šibenika u Ražinama, nakon čega se autom ubijenog 62-godišnjaka zaputio prema Vodicama. Dolaskom u Vodice parkirao je ispred trgovine oštećenog 47-godišnjaka. Kad se oštećeni nalazio u svom osobnom autom, odnosno kad je ušao u vozilo u namjeri odlaska, ispalio hice u njega iz istog oružja. Onda je krenuo Škodom prema izlazu iz Vodica i otprilike 2 km od parkinga trgovačkog centra skrenuo na makadamski put, izašao iz auta i iz istog oružja oduzeo si život.Osim tog oružja, utvrdili smo, posjedovao je pištolj, zračnu pušku s optikom i 302 komada streljiva. Sumnja se da su upravo Kalašnjikovim počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstva, ali to tek treba utvrditi vještačenjima", rekao je Ivica Kostanić.
"Počinitelj je kalašnjikov nabavio i posjedovao ilegalno. Istražujemo kako", dodao je.
 
 
Motiv ubojstva
 
"Pregledom dokumentacije i razgovorima utvrdili su kako je motiv za zločin poslovni odnos između osumnjičenog i oštećenih vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog i novčani iznos za koji su ili bi trebale biti prodane nekretnine i pokretnine osumnjičenikove tvrtke u stečajnom postupku",istaknuo  je Kostanić.
Kriminalističko istraživanje nastavlja se u dijelu utvrđivanja poslovnih odnosa i sudskog postupka na Trgovačkom sudu u Zadru.
"To su sve kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, znate da se tu treba proučiti opsežna dokumentacija i shodno tome što utvrdimo, mogli bismo u potpunosti znati objasniti motiv počinjenja, ali je činjenica da se tu radilo o poslovnom odnosu i posljedicama vezano za situacije oko tog poslovnog odnosa", rekao je Kostanić.
Je li postojala neka najava da će ubojica to napraviti?
"Uzeli smo dokumentaciju koja se odnosi na stečajni postupak i to se proučava i u kontaktu smo s Trgovačkim sudom. Ali da se ičim pokazivalo da bi moglo doći do ovoga, ne. Nije bilo oproštajnog pisma", odgovorio je načelnik.
"Građanin je informaciju o autu dojavio na 112", rekao je.
"Radilo se o poslovnom sastanku koji je dogovoren u tom skladištu i trebao je biti odigran između četiri osobe - tri ubijene i ubojice. A u Vodicama je došao ispred trgovačkog centra i čekao."
Što je sve pronađeno od oružja?
"Na mjestima ubojstva, kod skladišta na Ražinama smo našli 16 čahura automatskog oružja, a u automobilu 47-godišnjaka 21 čahuru.
U vozilu osobe za koju pretpostavljamo da je ubio našli smo pištolj CZ i 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i nož u futroli.
U Škodi smo našli automatsku puška s 28 komada streljiva, i lovačka patrona. U jednoj njegovoj kući je nađeno streljivo za pištolj, zračna puška s optikom, streljivo za lovačku pušku... U drugoj kući nađena je stečajna dokumentacija koja je izuzeta", rečeno je presici.
 
Sve oružje koje je posjedovao je bio ilegalno
 
"Sve oružje je bio nelegalno iako je on bio lovac, ali to oružje mu je ranije bilo oduzeto vezano za jedan postupak, nasilje u obitelji, odnosno prema bivšoj supruzi. To oružje mu je oduzeto 2009., a 2014. mu je vraćeno nakon rehabilitacije. No, 2018., 10. rujna, oružje mu je opet oduzeto zbog prijetnji jednoj osobi. Iako tada nisu utvrđeni elementi prijetnje, kad je policija ušla u kuću našli su da je oružje čuvao nesukladno zakonu. I podnijeli smo prekršajni prijedlog i taj postupak je bio u tijeku", pojasnio je načelnik.
 
"Ta prijava za prijetnju nema veze s ovim događajem, radilo se o međususjedskim odnosima."
Kostanić je otkrio i da se ubojstvo na Ražinama dogodio sat vremena nakon što je počeo sastanak u skladištu.
Svoj krvavi pohod ubojica Branko Koloper je počeo u subotu u predgrađu Šibenika. Parkirao je svoje vozilo i u skladištu na Ražinama ubio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek, njezinog muža Marija i Tonija Šparadu.
 
Nakon toga se zaputio u Vodice. Po dolasku je ušao u trgovinu Djelo i raspitao se gdje se nalazi vlasnik lanca. Otišao je u automobil i čekao. Nakon pola sata došao je poduzetnik. Ubojica je izašao iz automobila i s nekoliko hitaca ga usmrtio u vozilu.
Iz kategorije: Crna kronika