Datum objave: 31. Siječanj 2021

PRENOSIMO / Četverostruki ubojica Branko Koloper tri je žrtve namamio u poslovni prostor u Ražinama i mučki ih ubio, a Tedija Slamića ubio je potom u Vodicama?

Diana Ferić
Diana Ferić

Četverostruki ubojica Branko Koloper nađen je mrtav sinoć oko 19 sati. Navodno si je presudio pištoljem u Vodicama, a pronađen je pored svog auta.

Koloperovo tijelo policija je našla nešto prije 19 sati na otvorenom prostoru nedaleko od Vodica. Pronađeno je i vozilo za kojim je policija tragala, a očevid bi trebao potvrditi je li riječ o samoubojstvu, kako se pretpostavlja, doznaje se od policije koja nije otkrila njegov identitet, piše Index.hr.  

FOTO: Pixsell, Hrvoje Jelavić i Duško Jaramaz

Od izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je Koloper, vlasnik tvrtke Matkol u stečaju, u Šibeniku automatskim oružjem likvidirao bračni par Marija i Radojku Danek te Tonija Šparadu, a u Vodicama izvršnog direktora maloprodajnog lanca Djelo Tedija Slamića.

Supružnici Danek i Toni Šparada ubijeni su u šibenskim Ražinama, gdje Koloper ima proizvodni pogon. Nakon što ih je izrešetao kalašnjikovom, odvezao se do Vodica, gdje je pucao u Slamića ispred njegova dućana.

Što kaže policija?

Policija je u 12:56 dobila dojavu da je u Vodicama, u vozilu pored ceste, pronađen mrtav muškarac, a u 13:23 policija je od Hitne medicinske pomoći zaprimila drugu dojavu o pronalasku tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u jednom objektu na Južnoj magistrali. 

Policija nije otkrila identitet žrtava. Načelnik policije je potvrdio jedino da žrtve nisu dio kriminalnog miljea i da su bile u poslovnom odnosu.

U 16:30 policija je poslala upozorenje da traga za muškarcem koji se koristi Škodom Karoq registarskih oznaka ŠI-959-HF te su upozorili građane da mu se ne približavaju.

U 19 sati policija je javila da su dva kilometra od Vodica, na otvorenom prostoru, pronađeni vozilo i mrtva muška osoba koja se dovodi u vezu s ubojstvima. Policija nije službeno potvrdila identitet ubojice, ali nije ni demantirala da se radi o Branku Koloperu. 

Tko su bile žrtve?

Prema neslužbenim informacijama, u Šibeniku su ubijeni stečajna upraviteljica Radojka Danek, s kojom se Koloper susreo tri dana ranije na sudu, njezin muž Mario i vjerovnik Toni Šparada. Koloper je zatim otišao u Vodice te ubio poduzetnika Tedija Slamića, čija je firma Djelo također bila među onima kojima je Matkol ostao dužan.

Radojka Danek radila je kao stečajna upraviteljica i gradska vijećnica HDZ-a, a bila je majka četvero djece. Radila je u Šibenki, hotelskoj kući Primošten i Nautičkom centru Prgin te kao stečajna upraviteljica u brojnim tvrtkama. Bila je i stečajna upraviteljica Matkola, tvrtke u vlasništvu Branka Kolopera.

Prijatelji i poznanici Radojke Danek kažu da je bila ugodna, srdačna i skromna osoba. Zajedno s Radojkom ubijen je i njen 61-godišnji suprug Mario Danek. 

Tedi Slamić je bio vlasnik Djela, trgovačkog lanca s najvećim brojem trgovina u Šibensko-kninskoj županiji

Tedi Slamić je navodno s Matkolom imao dogovor o kupovini pekarskih proizvoda za svoje trgovine, no dogovor je u međuvremenu propao te je, kako se može čuti, Slamić ostao dužan Matkolu. Da bi pokrio dug, sklopili su dogovor o kompenzaciji u brašnu. Međutim, cijena brašna bila je viša od proizvoda te je Matkol navodno upao u dugove od pola milijuna kuna i uskoro završio u blokadi.

Četvrta žrtva, 42 - godišnji Toni Šparada bio je otac petero djece. Bio je najprije vrijedan djelatnik u očevoj turističkoj agenciji Minitours, a zatim je praktički samostalno preuzeo očevu tvrtku Sabirač, rekao je šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.

"Toni je bio najprije vrijedan djelatnik u očevoj turističkoj agenciji Minitours, a zatim je praktički samostalno preuzeo očevu tvrtku Sabirač, koja se bavila sakupljanjem sitnog otpada. On ničim, baš ničim, nije sudjelovao u cijeloj, očito teškoj problematici nekad uspješne tvrtke Matkol, osim što se, po stečajnom programu, uprava Šparadina Sabirača trebala useliti u prostorije Matkola - rekao je Paško Rakić, koji ga je osobno poznavao, za Slobodnu Dalmaciju

 

Branko Koloper, vlasnik Matkola, navodno za početak svoje propasti, kako se po gradskim kuloarima već dugo govori, krivi upravo Tedija Slamića te ga je zbog toga danas izrešetao u automobilu ispred trgovine Djelo u Vodicama.

U šibenskom kvartu Šubićevac susjedi za Slamića imaju samo lijepe riječi. Tvrde da je obiteljski čovjek i da je posebno volio djecu i često se družio s njima na ulici. 

Mještani tvrde da su mnoga djeca kojima je bio susjed plakala kada su čula za tešku vijest.

Tko je bio ubojica?

Branko Koloper je pekaru Matkol osnovao prije oko 25 godina, a 2005. godine povećan je temeljni kapital društva s iznosa od 18.700,00 kn za iznos od 1.000.000,00 kn, na iznos od 1.018.700,00 kn.  

Kako se vidi iz financijskih podataka, tvrtka je imala problema još 2008. godine te joj je već tada blokiran račun.

Stečajni postupak nad tvrtkom otvoren je 20. studenog 2018. Početkom ožujka iste godine pekare su zatvorile svoja vrata, a kako je pisao Šibenik.in, zaposlenici su praktički tijekom noći ostali bez posla jer nisu imali pojma da bi se tako nešto moglo dogoditi.

U ožujku 2018. objavljeno je da je tvrtka Matkol dužna više od 4.5 milijuna kuna brojnim vjerovnicima, a potraživanja tri dužnika, čije tražbine ukupno iznose više od milijun kuna, osporena su.

Odlukom Trgovačkog suda osporena su potraživanja tri vjerovnika od kojih je najveći Djelo sa 111 tisuća kuna. Kako stoji na stranicama Ministarstva pravosuđa, stečajna upraviteljica Radojka Danek osporila je potraživanja Djela jer su se o tom dugu Djelo i Matkol već sporili.

Na Facebook stranici tvrtke do lipnja 2018. objavljivane su slike torti i pekarskih proizvoda koje je Matkol izrađivao. Vrlo često pravili su kruh i pogače za razna crkvena događanja i slavljenje svetaca, za Dječji festival u Šibeniku, izlagali su svoje proizvode u Šibeniku...

"Pekari pekare Matkol karitulu su izrađivali cijelu noć, te su je svježe pečenu dostavili na izložbeni štand ispred zgrade Županije gdje se tradicionalno održava uskršnji doručak. Ovo je najveća pletenica ikad napravljena na ovim prostorima, napravljena je iz 20 dijelova, gdje su sastavljanje na licu mjesta obavili stručnjaci iz pekare Matkol", pohvalili su se 2013. godine.

FOTO Pixsell, Duško Jaramaz i Hrvoje Jelavić

Kronologija ubojstva

Izvor blizak istrazi otkrio nam je što se danas događalo nakon četverostrukog ubojstva u Dalmaciji.

U 12 sati i 50 minuta djelatnice poslovnice Djelo u Vodicama začule su pucnjeve. Izašle su na cestu i ugledale Mercedes u kojem se za život borio njihov šef, izvršni direktor tvrtke Tedi Slamić. Teško je disao i pomicao se. Policija i hitna pomoć bile su na putu. Svjedoci su zapisali registraciju Škode za koju su smatrali da je sivi Jeep.

Pola sata kasnije po Šibeniku i Vodicama pročulo se za ubojstvo.

U 13 sati i 20 minuta u zaključanom skladištu tvrtke Matkol u Ražinama nalaze se tri osobe. Njihova rodbina alarmira nadležne službe. Zabrinuti su jer se sudionici sastanka ne javljaju na mobitele. Kažu da su još ujutro otišli na sastanak s Brankom Koloperom.

Dolaze vatrogasci. Prostor je zaključan. Kucaju i dozivaju. Tad provaljuju. Nalaze tri tijela.

U 13 sati i 35 minuta policija identificira Radojku Danek, gradsku vijećnicu HDZ-a i stečajnu upraviteljicu ubojičine tvrtke. Prepoznaju njenog supruga i jednog vjerovnika. Potvrđuje se sumnja da ih je ubojica pozvao na sastanak i ondje ubio.

Postavlja se pitanje jesu li oni ubijeni prvi.

Izvor blizak istrazi s kojim smo razgovarali smatra da jesu: "On je najvjerojatnije prvo ubio njih troje. Znamo da su na sastanak bili pozvani ujutro, a onda se nisu nikome javljali, zato su vatrogasci morali provaliti, jer je prostor bio zaključan. Postoji sumnja da je ubojica najprije njih lišio života, a onda otišao po Tedija Slamića", kaže naš sugovornik, izrazivši sumnju da je Slamić trebao biti s njima na sastanku.

Vodice su od pogona u Ražinama udaljene 20 do 25 minuta. Ako je prvo ubio Slamića, do tvrtke bi Koloper stigao oko 13 sati i 15 minuta, što bi značilo da se mogao mimoići s policijom.

Oko 14 sati policija ispituje obitelj ubijenih. Pod zaštitu stavlja sve za koje smatra da bi mogli biti u opasnosti jer je ubojica u bijegu. Štite i kuću u kojoj živi majka ubijenog Tedija Slamića. Pokrivaju kuće u vlasništvu ili posjedu Branka Kolopera. 

U 16 sati i 30 minuta policija blokira ulice. Najprije onu gdje živi potencijalni ubojica, a zatim i izlaze iz gradova, gdje provjeravaju sva vozila nalik onome za kojim se traga.

U 19 sati Branko Koloper pronađen je mrtav pored svog automobila parkiranog nedaleko od Vodica, prenosimo s portala Index.hr.

Iz kategorije: Crna kronika