Datum objave: 09. Rujan 2019

JU NP Krka pripremila edukativne radionice za učenike i polaznike vrtića u Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

JU „NP Krka“ je za novu školsku godinu pripremila brojna predavanja, ekološke i edukativne radionice, terensku nastavu i sportske aktivnosti pa su na početku nove školske godine uputili poziv na suradnju ravnateljicama i ravnateljima svih vrtića, osnovnih i srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji s Programom predavanja i edukativnih radionica u školskoj godini 2019./2020.

 Programi u kojima sudjeluju djelatnici JU „NP Krka“ prilagođeni su djeci svih uzrasta i namijenjeni širenju znanja o zaštiti prirode i okoliša te kulturnopovijesne baštine.

Radionice za vrtiće su: Mini čuvari prirode, 3R (Reduce, Reuse, Recycle), Dajmo više za šišmiše, Nosi mi se zeleno i Čudesni svijet vretenaca.
Radionice i terenska nastava za niže razrede osnovne škole: Mali čuvari prirode, 3R (Reduce, Reuse, Recycle), Dajmo više za šišmiše, Nosi mi se zeleno, Čudesni svijet vretenaca, Legenda o zmajevoj djeci, Istražimo špilje, Pogodi sigu, Mala škola arheologije, Tajne podzemlja i Kap za slap.
Predavanja i terenska nastava za više razrede osnovne škole: Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP „Krka“, Tajne podzemlja, GIS – geoinformacijski sustav, Voda koja gradi slapove i Upravljanje nacionalnim parkom.
Predavanja i terenska nastava za srednje škole: Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP „Krka“, Voda koja gradi slapove, Tajne podzemlja, GIS – geoinformacijski sustav, Prihvat i prijevoz posjetitelja u NP „Krka“ i Strateško upravljanje nacionalnim parkom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je preporuku za provođenje edukativnih programa Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje kojim je potvrđen vrijedan doprinos programa u ostvarivanju postignuća učenika. Agencija ističe da su programom predložene aktivnosti prilagođene odgojno-obrazovnim potrebama i uzrastu učenika i usmjerene na razvoj temeljnih kompetencija i osobne odgovornosti učenika.

Predavanja i edukativne radionice održavaju se na Skradinskom buku (škola u prirodi), ispostavi JU „NP Krka“ u Skradinu (multimedijalni centar), Roškome slapu (škola u prirodi), ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu (multimedijalni centar), Centru kretanja u Laškovici (multimedijalni centar), arheološkom nalazištu Burnum (škola u prirodi), Eko kampusu „Krka“ u Puljanima (arheološka zbirka i škola u prirodi), poučno-pješačkoj stazi Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, Oziđanoj pećini (škola u prirodi), školama i vrtićima (po dogovoru).

Prigodnim aktivnostima s djecom i mladima na području Parka obilježavaju se i važni datumi: 24.1. rođendan NP „Krka“; 21.3. Svjetski dan šuma; 22.3. Svjetski dan voda; 22.4. Svjetski dan planeta Zemlje; travanj: Svjetski dan žaba; 22.5. Svjetski dan biološke raznolikosti/Dan zaštite prirode u Hrvatskoj; 5.6. Svjetski dan zaštite okoliša; srpanj: Svjetski tjedan vretenaca; kolovoz: Noć šišmiša


 

Iz kategorije: Županija info