Utorak, 27 Kolovoz 2019 09:48

Nekadašnji pripadnici "Cobre" prvi u Hrvatskoj osigurali novac za pomoć braniteljima iz Europskog socijalnog fonda

Napisala: 
Nekadašnji pripadnici "Cobre" prvi u Hrvatskoj osigurali novac za pomoć braniteljima iz Europskog socijalnog fonda

Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Bojne 113. Šibenske Brigade HV “Cobra” osigurala je bespovratna sredstva za dvogodišnji projekt “Mreža podrške u zajednici” koji je usmjeren na povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, piše portal Dalmacijadanas.

 

Riječ je o prvom ovakvom projektu u Hrvatskoj koji obuhvaća braniteljsku populaciju, a cilj mu je omogućiti izvaninstitucionalnu uslugu pomoći u kući i psihosocijalnu potporu za 58 branitelja koji se zbog narušenog zdravlja, lošeg ekonomskog statusa, samačkog života ili drugih otegotnih okolnosti suočavaju s poteškoćama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i društvenom isključenošću.

 

"Ukupna vrijednost projekta je 1.982.687,91 kuna, a kroz Europski socijalni fond sufinancira se 1.685.284,72 kuna bespovratnih sredstava. Osim branitelja, projekt obuhvaća i djecu te supruge poginulih i stradalih branitelja iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a na koji način će im olakšati svakodnevicu", kaže predsjednik Udruge Veterana OMB 113. brigade HV “COBRA” Boris Horvat.

 

 Projekt se sastoji od dva aspekta – pomoći u kući i programa psihosocijalne potpore. Na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije zapošljavamo šest gerontodomaćica koje brinu o 18 branitelja, što znači da će svaka od njih za tri branitelja obavljati stvari poput ispomoći u kući, odlaska u trgovinu, pa do odlaska na kavu.

 

"Cilj je olakšati im svakodnevni život, ali i izvući ih iz kuće i raditi na socijalizaciji. Angažirali smo i psihijatra koji s 40 korisnika projekta radi na problemima povezanim s PTSP-om, ali i ovisnostima, problemima u obitelji i slično. Da se razumijemo, radi se o problemima na kojima se preko 20 godina nije radilo", objašnjava Horvat.
Osim pomoći psihijatra i ispomoći u kući, korisnicima projekta na području dviju županija bit će osiguran prijevoz kombijem kupljenim iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

FOTO:MIroslav Lelas
 

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!