Datum objave: 28. Lipanj 2019

Joško Šupe u ime SDP -a traži od odgovornih da se pokrenu i saniraju kninsku lagunu punu opasnih tvari

Joško Šupe u ime SDP -a traži od odgovornih da se pokrenu i saniraju kninsku lagunu punu opasnih tvari
Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon informacija o tomu da je stanje u kninskoj laguni puno opasnije nego što se pretpostavljalo Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a šibensko kninske županije poslao je otvoreno pismo županu Goranu Pauku  te predsjednicima županijskog HDZ -a, Vlade i Sabora. u njemu piše:

Poštovani župane, predsjedniče HDZ-a Šibensko-kninske županije, predsjedniče Sabora, predsjedniče Vlade RH,
Još jednom Vas pozivamo da se trgnete i krenete rješavati problem kninske lagune. Zar Vam 5 godina našeg p(r)ozivanja da se pomaknete i više nego alarmantni rezultati ispitivanja kninske lagune u kojoj nafte i mazuta u vodi ima 3.000 puta više nego je dopušteno po EU pravilima nije dovoljno. Da li ste svjesni da je ta brojka gotovo dvostruko veća od broja dana od kada smo Vas pozvali da riješite problem.

 

Ponoviti ćemo Vam politika nije samo paradiranje, vozikanje i putovanje na račun građana, već i rješavanje problema.
Još jednom Vas pozivamo pomaknite se i riješite problem, ne tražite krivca – upiranje prstom u nekog nije rješenje problema, jer ukoliko se dogodi onda će se znati u koga će se upirati prstom. To ćete biti Vi gospodo iz HDZ-a jer upravo Vi vladate županijom cijelo ovo vrijeme, a i gradom Kninom osim posljednje godine. Zar zaista mislite da su sramotne tri rečenice odgovora na zastupničko pitanje oko rješavanja ekološke bombe i potencijalnog onečišćenja opskrbom vodom cijele županije dovoljno.

 

Voda je predragocjena i prevrijedna i iznad politike, to je pitanje života. Skupimo se i konačno riješimo i ekološki sanirajmo kninsku lagunu.
Ponoviti ćemo čega sve ima u laguni u Kninu neposredno uz rijeku Krku:
 teških metala, a pogotovo cinka, kroma i aluminija ima u tlu u enormnim vrijednostima
 cinka ima 50-ak puta više od dopuštenih vrijednosti u EU
 ugljikovodika - nafte, mazuta i sl. u vodi ima tri tisuće puta više od dopuštenog u EU
 teški metali opasni su za čovjeka i prirodu, a mogu prouzročiti čak i mutagene poremećaje, te kancerogena oboljenja.
 analiza je pokazala kako je riječ o kadmiju, živi, olovu, niklu, cinku, molbidenu i bakru, a najopasnijeg kadmija pronađene su koncentracije u najvišem, petom razredu.

Ako nemate volje, želje i petlje uhvatiti se u koštac prepustite to onima koji će to imati i volje i želje i znanja riješiti.

FOTO: tris.hr
 

Iz kategorije: Županija info