Datum objave: 24. Lipanj 2019

Festival otočnog proizvode u Prvić Šepurini okupio otočne proizvođače i otočane

Festival otočnog proizvode u Prvić Šepurini okupio  otočne proizvođače i otočane
Diana Ferić
Diana Ferić

Prvić je ove godine bio domaćin festivala Hrvatskog otočnog proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji, sedmog za redom. Svoje proizvode i proizvodne linije izložilo je 11 izlagača sa otoka Prvića, Pašmana, Ugljana, Dugog otoka, Hvara, Cresa i Pelješca. Riječ je o prehrambenim proizvodima, uljima, rakijama, likerima ali i kozmetičkim, odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

U svom prigodnom obraćanju okupljenima na svečanosti otvorenja u subotu, 22. lipnja, župan Goran Pauk prisjetio se kako smo na prvom festivalu HOP-a imali samo 2 proizvođača HOP-a sa naših otoka, a danas ih je dvadeset. Trenutno imamo 81 proizvod i proizvodnu liniju sa oznakom HOP.

 

„Želim vam svima što bolji plasman na tržište i još mnogo godina uspješnog rada u kojem će vas, kao i uvijek, podupirati Šibensko-kninska županija. Ponosan sam na naše otoke, ljude s naših otoka, koje veličinom i brojnošću stanovništva ne mogu konkurirati Braču, Hvaru, Korčuli…., ali su pokazali da kvalitetom i kvantitetom ovih jedinstvenih proizvoda mogu“, kazao je župan Goran Pauk na svečanom otvorenju festivala.

Prigodnim riječima posjetitelje i izlagače pozdravila je gradonačelnica Vodica Nelka Tomić koja je izrazila zadovoljstvo što je Otok Prvić ponovo domaćin festivala kao i prije sedam godina, te je istaknula važnost otočnih proizvođača za očuvanje tradicije i tradicijske proizvodnje. Ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU izlagače i posjetitelje pozdravio je Milivoj Bratinčević, voditelj Službe za pripremu i provedbu natječaja i projekata sufinanciranih iz fondova i instrumenata europske unije za održivi razvoj otoka.

Uz festival se održao i bogati kulturno zabavni program u kojem su sudjelovali Klapa Bonaca i šepurinski pjesnici. Održana je modna revija tradicionalnih nošnji te izveden igrokaz udruge „Zlatna ribica“, a prikazan je i dokumentarni film o Prvić Šepurini.

 

Na dvodnevnom festivalu održale su se i zanimljive radionice, radionica filcanja vunenog cvijeta, priprema slanih srdela na tradicionalan način, mirisna radionica i radionica izrade šibenske kape.

Drugog dana festivala organiziran je posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić, a održan je turnir u balotama.

Projekt HOP je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 297 proizvođača za 971 proizvoda i proizvodnih linija. U 2019. godini 8 proizvođača iz Šibensko-kninske županije dobilo je oznaku HOP za 16 novih proizvoda i proizvodnih linija od kojih 3 proizvođača prvi put dobivaju tu prestižnu oznaku.

Festival se održao u organizaciji Šibensko-kninske županije i suorganizaciji Grada Vodica, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Grada Vodica i Udruge poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“ s ciljem poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“.
 

Iz kategorije: Županija info