Datum objave: 13. Lipanj 2019

Tvrđava svetog Nikole otvara se nakon tri godine, obnovljena i s posebnim načinom posjećivanja

Tvrđava svetog Nikole otvara se nakon tri godine, obnovljena i s posebnim načinom posjećivanja
Diana Ferić
Diana Ferić

Obnovljena tvrđava svetog Nikole  uŠibeniku, UNESCO-ov spomenik kulturne baštine bit će svečano otvorena u subotu 15. lipnja 2019., a danas su je uz stručno vodstvo obišli novinari uz župana Gorana  Pauka i predstavnike Županijske javne ustanove Priroda koja njome upravlja. Moći će ju se posjećivati samo organiziranim brodskim prijevozom  za što je uvedena i posebna brodska linija.

Za razliku od šibenski tvrđava Mihovil i Barone, ta te tvrđava potpuno zadržala svoju autentičnost i nisu uvedeni novi sadržaji, ali su moderne tehnologije uvedene u način njezine prezentacija. Tako će posjetitelji, kao što su danas novinari, dobiti tablete s proširenom stvarnošću na kojima mogu saznati niz zanimljivih povijesnih detalja o tvrđavi, ali i priča vezanih za kanal svetog Ante.

 

"Nakon uloženih pet milijuna kuna u sanaciju, slijedilo je osmišljavanje sustava organiziranog posjećivanja, što smo dužni prema smjernicama UNESCOa, ali je to nužno i radi sigurnosti posjetitelja, zaštite spomenika kulture i kvalitete doživljaja. Zato će se ove godine tvrđavu posjećivati isključivo organiziranim brodskim prijevozom,a brod kreće sa šibenske rive. Program posjeta traje dva sata i uključuje atraktivnu brodsku vožnju kroz šibenski kanal i obilazak tvrđave uz pratnju educiranog osoblja i multimedijalni vodič. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi i putem interneta - kazala je Babačić Ajduk. Prvih dana nakon svečanosti otvaranje Šibenčani će tvrđavu moći besplatno razgledati.

 

 

" Jako smo  sretni i ponosni što će tvrđava u subotu otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Nakon otvorenja šetnice u Kanalu sv. Ante i uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na popis zaštićene UNESCO baštine, ovo je još jedan velik korak u revitalizaciji i valorizaciji ovog vrijednog lokaliteta. Sigurni smo da smo na dobrom putu, ali ogroman posao, posao kompletne obnove tek predstoji. Usudim se reći da je ovo naš životni projekt, započeo je prije više od 10 godina, a još bar toliko nas čeka kako bi mogli budućim generacijama ostaviti dio naše baštine, vrijedan dio povijesti arhitekture kojim će se i oni ponositi, koji je već prepoznat od struke dodjelom UNESCO oznake, a po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu", kazao je Pauk i dodao kako slijedi i izgradnja i uređenje Centra za posjetitelje na području Minerske.

 

 

Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil upoznala je novinare sa zanimljivim pričama o tvrđavi svetog Mihovila pa i nekim detaljima o tomu kako se na njoj živjelo što turiste posebno zanima. Tvrđava svetog Nikole bila jedna od lokacija snimanja nedavno završene HBO-ove serije Game of Thrones pa će mnogim turistima zbog toga biti još zanimljivija.

U obnovu tvrđave uloženo je 5 milijuna kuna - četiri iz proračuna Šibensko - kninske županije, a milijun kuna je izdvojilo Ministarstvo kulture.  

Iz kategorije: Županija info