Datum objave: 05. Lipanj 2019

JU NP "Krka" za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša okuplja brojne sportske klubove

Diana Ferić
Diana Ferić

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u petak, 7. lipnja na dječjem igralištu u Skradinu organizira raznolik i maštovit program za djecu. Program započinje u 18 sati prigodnom predstavom „Keko Eko – Eco Keeko“ Produkcije Z, lutkarskog kazališta iz Splita. Predstava kroz lik smetlara Keka i ekološku udrugu koju osnivaju djeca priča priču o važnosti očuvanja okoliša. Traje 45 minuta a namijenjena je uzrastu do dvanaest godina. Nakon predstave djeca će uživati u poučnim i zabavnim igrama, vježbama i radionicama koje su za njih pripremili članovi raznih udruga i sportskih društava, prijatelji Nacionalnog parka „Krka“ i zdravog okoliša.

 

Od sportskih društava u programu sudjeluju Hrvatski planinarski klub „Sveti Mihovil“ Šibenik, Malonogometni klub Crnica, Plivački klub „Šibenik“, Ženski košarkaški klub Šibenik, Taekwondo klub Div Knin, Građanski košarkaški klub „Šibenik“, Vaterpolski klub Solaris, Biciklistički klub Krka – Skradin, Hrvatski nogometni klub Šibenik, Teniski klub Šubićevac Šibenik, Gimnastički klub „Dišpet“ Šibenik, Taekwondo klub „Solaris – Šibenik“, Hrvatski kajakaški savez, Škola košarke Dražen Petrović Šibenik i Malonogometni klub „Mirlović Zagora“. Oni će prezentirati osnove pojedinih sportova kako bi ukazali na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću kod djece.

 

Djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ igrat će s djecom utrku u vreći, koodbojku, poligon, potezanje konopa, kružić-križić, šišmiš-lov i igru čovječja ribica/špilja, a bit će postavljena i dva posebna stola: kreativni, odnosno edukativna radionica s fokusom na stablu kao glavnom proizvođaču zraka, i energetski, za izradu energetskih pločica i smokvenjaka. Članovi Ekološke udruge „Krka“ Knin održat će radionicu izrade vjetrenjače, a Vertikala iz Vodica organizirat će radionicu sportskog penjanja i slacklinea, dok će članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dubravice i Skradin pokazati djeci praktične vježbe iz vatrogastva – vatrogasni poligon. Djeca će moći obići ukupno dvadeset poligona. Svaki će imati žeton s brojem, a djeca će morati skupiti dvanaest različitih žetona da bi dobila prigodnu nagradu.

 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, na dan kada je 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP: United Nations Environmental Programme). Ove je godine službena tema na globalnoj razini obilježavanja Dana zaštite okoliša #BeatAirPollution (Pobijedimo onečišćenje zraka!), a glavna zemlja domaćin Kina.

Iz kategorije: Županija info