Datum objave: 23. Svibanj 2019

Žene aktivne u lokalnoj politici u Hrvatskoj okupile se danas u Šibeniku

Žene aktivne u lokalnoj politici u Hrvatskoj okupile se danas u Šibeniku
Diana Ferić
Diana Ferić

Prvo ovogodišnje okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici održava se danas u Šibensko-kninskoj županiji, a započelo je prijemom kod župana Šibensko-kninske županije i predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka. Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.

 

„Politička participacija žena jedan od zacrtanih ciljeva djelovanja Europske unije, kao i naše, nacionalne razine. Govoreći o razinama, moram istaknuti da prave promjene možemo uvesti prvenstveno djelovanjem odozdo prema gore. Svjesni te činjenice, prije gotovo tri godine u Hrvatskoj zajednici županija pokrenuli smo inicijativu za osnaživanje i okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici“, uvodno se dužnosnicama obratio Pauk.

 

Inicijativu su podržale brojne žene aktivne u regionalnoj politici, stvarajući mrežu za razmjenu iskustava kojom su povezani svi krajevi Lijepe Naše, bez obzira na političko opredjeljenje. „Osobno, nakon više od deset godina aktivnog bavljenja politikom, podržavam svaku inicijativu koja će pridonijeti daljnjim promjenama, poglavito aktivaciji i afirmaciji mladih žena u politici, stoga podržavam i inicijativu koju je pokrenula Hrvatska zajednica županija kojom smo mi, žene dužnosnice u lokalnoj i regionalnoj politici, dobile mogućnost povezivanja, razmjene iskustava čime smo postale i inicijatorice promjena na našoj političkoj sceni“, istaknula je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman. S obzirom na to da međimurska 3 grada i 22 općine imaju tek dvije načelnice, primjeri dobre prakse ohrabrit će žene koje će tek zakoračiti u svijet politike, ali ih i povezati te pružiti međusobnu podršku, smatra Herman.

 

Edukacije o uspješnom vođenju timova i postavljanju ciljeva, koje je vodio Sandro Kraljević, nazočile su zamjenice župana: Jasna Petek (Krapinsko-zagorska županija), Marina Medarić (Primorsko-goranska županija), Vesna Hajsan Dolinar (Karlovačka županija), Nadica Žužak (Zagrebačka županija), Giuseppina Rajko (Istarska županija), Darija Puljić (Šibensko-kninska županija) te potpredsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić.

 

Predstavljena je i inicijativa udruge „Nismo same“ pod nazivom „Nisi sama – ideš s nama“, namijenjena ženama oboljelim od malignih bolesti kojima je potreban prijevoz na kemoterapije.
 

Iz kategorije: Županija info