Datum objave: 09. Svibanj 2019

Gradonačelnici i načelnici o EU fondovima:Nekadašnje žalopojke zamijenio ponos zbog brojnih projekata

Gradonačelnici i načelnici o EU fondovima:Nekadašnje žalopojke zamijenio ponos zbog brojnih projekata
Diana Ferić
Diana Ferić

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije organizirala je danas, okrugli stol na kojem su predstavnici gradova i općina iz Šibensko - kninske županije te županijske vlasti razgovarali o tomu na koji način su do sada koristili EU fondove, koje projekte su proveli ili ih provode te koji su im daljnji planovi.

 To je možda i prvi put do sada da nisu prevladala žalopojke o složenosti postupka za dobivanje europskog novca i problemi nego više - manje pozitivna iskustva i pohvale na račun onoga što je napravljeno.

Nikola Blažević, dožupan Šibensko - kninske županije istaknuo je da je ovoj fazi financijske perspektive 2014.-2020. Šibensko-kninska županija je kroz više od 133 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ugovorila gotova 1,5 milijardi kuna, pri čemu je na projektnoj razini 639 poduzeća primilo potporu iz EU fondova, a kroz što je novozaposleno 71 radnik. Realizacijom EU projekata podiže se kvaliteta života stanovnika županije, pa tako 88 113 stanovnika koristi izgrađenu/obnovljenu kanalizacijsku mrežu u dužini 85 km, a za 12 895 stanovnika županije je osigurana opskrba pitkom vodom kroz obnovljenu/izgrađenu vodoopskrbnu mrežu. Spomenuo je i važne projekte poput ABC centra koji provodi Razvojna agenciji ili pak Centra za aluminij. 

 

Po riječima  Josipa Begonje, gradonačelnika Drniša u tom je gradu ostvareno 11 projekata zahvaljujući EU fondovima,a dva će uskoro dobiti. Ukazao je na problem da u tom gradu nemaju više prostora koji bi mogli ponuditi potencijalnih ulagačima, a slično je i u Gradu Kninu. Marko Jelić je istaknuo kako je u Kninu, zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda zaposleno 150 ljudi.

Unatoč tomu što nema niti 1 000 stanovnika dobro se snalaze i u Općina Ervenik za što je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije pohvalila načelnika Predraga Burzu za korištenje sredstava za ruralni razvoj, a u toj se Općini ulaže u veliki vjetropark i to je trenutno druga po veličini investicija u Hrvatskoj.Burza je pohvalio i dobru suradnji županijske vlasti i Županijske razvojne agencije s općinama i gradovima.

Iako se puno o tome ne govori i Općina Rogoznica ima uspjeha u izvlačenju novca iz EU fondova. DO sada su ga koristili za gradnju dječjeg vrtića, uređenje dviju velikih plaža i za izradu Prostornog plana, a u pripremi su dva velika projekta i to izgradnja sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda od 25 milijuna eura te izgradnja ribarske luke. 

Svoja iskustva prenijeli su i Živko Bula načelnik Općine Unešić i Brajković, gradonačelnik Grada Skradina, a niz projekata financiranih europskim novcem, nabrojao je i Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika od centra Trokut koji će biti digitalni centar Šibenika i gradnje Studentskog doma na Palacinu do ulaganja u infrastrukturu i uređenje okoliša na Poduzetničkoj zoni Podi za što su sada dobili oko 7 milijuna kuna. 

Ovim događanjem koji su moderirali Mira Lepur i njezin zamjenik Željko Šimunac otvorena je ovogodišnja manifestaciju MRRFEU-a „Dani otvorenih vrata EU projekata u ŠKŽ- 2019“. 

U publici su bili predstavnici županijskih komora, ravnatelji srednjih škola i drugih javnih ustanova, izostali su jedino poduzetnici.
 

Iz kategorije: Županija info