Datum objave: 01. Veljača 2019

Posjet manifestaciji "Noć muzeja" možete početi danas poslijepodne na Skradinskom buku

Diana Ferić
Diana Ferić

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se obilježavanju edukativne i, sudeći po posjećenosti, popularne manifestacije Noć muzeja. Pod zajedničkim nazivnikom „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ okupili su se i muzeji gradova Šibenika, Drniša i Knina, uz programsku podršku JU „Nacionalni park Krka“, kako bi posjetiteljima predstavili bogatu muzejsku građu u svjetlu inovativne budućnosti, s obzirom na to da je uspješnost u promociji kulturne baštine upravo u korištenju novih tehnologija.

Program:

1) Doček gostiju iz Šibenika i Drniša na Skradinskom buku u vremenu od 14 do 17 sati
Pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, posjetitelji će imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki. U vodenicama na Skradinskom buku prezentirane su stara kužina, mlin, mlinareva soba, tkalački stan, kovačija i štala a postavljena je i izložba o hidroelektranama sagrađenima duž toka rijeke Krke.

2) Gradski muzej Drniš od 19 sati
- Foto-priče
Za nesvakidašnji doživljaj motiva rijeke Krke, prirodnih vrijednosti, kulturnopovijesnih znamenitosti i manifestacija pobrinuli su se fotografi amateri: Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa. Veličanstveni prizori uhvaćeni pažljivim fotografskim okom razlit će se muzejskim zidovima, uz glazbu i svjetlosne efekte.
- Kulinarska radionica
Uz foto izložbu održat će se kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi.
- Čarobna škrinja
Posjetitelji će moći „zaviriti“ i u čarobnu škrinju koja krije tajne tradicijskih zanata na Krki. Suvremene tehnologije živopisno će dočarati ugođaj tradicionalne kovačije i staroga mlina.
- Foto-kutak
3) Kninski muzej od 20 sati

U 20 sati u Kninskom muzeju bit će otvorena izložba „Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja“ koja je rezultat suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Državnog arhiva u Šibeniku. Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka „Krka“ na kojima je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove.

 

Iz kategorije: Županija info