Datum objave: 08. Siječanj 2019

Otočni sabor očekuje od gradova i općina hitnu primjenu Zakona o otocima

Otočni sabor očekuje od gradova i općina hitnu primjenu Zakona o otocima
Diana Ferić
Diana Ferić

Novi zakon o otocima koji se primjenjuje od početka ove godine prvi je na koji su otočani i njihove udruge imali veliki utjecaj u procesu njegovog donošenja, a sada se od lokalne samouprave očekuje da primjeni sve što je u njezinoj moći, kakao je istaknuo na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. O toj su temi govorili i Goran Grguričin potpredsjednik i Anton Dobra, član tog tijela koje okuplja otočane. Jedna od prvih stvari trebala bi biti odluka o najnižem paušalu za iznajmljivače soba i apartmana, a Dobra predlaže Gradskom vijeću da ugostiteljima na otocima ukine porez na potrošnju. "To nije velika stavka u proračunu,a gradska vlast bi time pokazala dobru volju i spremnost da otočanima olakša život"; istaknuo je.

 

Goran Grguričin je napomenuo da je dobra stvar to što novi Zakon o otocima sadrži niz pravilnika koji se mogu lako mijenjati za razliku od dosadašnje prakse kada je sve regulirao zakon, a postupak njegove izmijene je puno teži i složeniji. "Ovako, kada se pokaže da neko rješenje nije dobro i da ga treba mijenjati to će se moći lakše i brže napraviti"; smatra Grguričin.

 

Dobra je upozorio na već poznate teškoće s kojima se suočavaju stanovnici šibenski otoka poput starih brodova, loše povezanosti, nedostatne infrastrukture i veliki troškova života i investiranja jer "jedna kamion škalje na kopnu nekog tko nešto gradi stoji 700 kuna, a nas otočane 2 100 kuna", kazao je.


"Teško je pomisliti i prihvatiti da se 22 kilometra do Žirja putuje po 2 sata, ljeti i više. Država i lokalna zajednica mora poticati ulaganja u radna mjesta na otocima, stimulirati mlade obitelji jer sve ih je više koji žele živjeti na otocima. Cijene brodskih karata su previsoke pa za četveročlanu obitelj s automobilom cijena prijevoza do Žirja iznosi 560 kuna. Očekujemo da se izmjenama i dopunama Zakona o lokalnom linijskom obalnom prijevozu te cijene snize i da se ljude potiče da vikendom odlaze na izlet na otoke", objasnio je Dobra.
Zlarin i Žirje su dobar primjer za to da je sve više mladih ljudi angažirano na otocima i njima treba dati dobre poticaje. Država bi mogla rasteretiti ulagače na otocima time što oni ne bi plaćali PDV i tako redom", nabrajao je Dobra.

 

Barić je podsjetio kako postoji Europska deklaracija po kojoj je većina otočana u Europi ili oslobođena plaćanja poreza na dodanu vrijednost ili ga plaća puno manje nego ostali. " Kada je ta deklaracija donesena Hrvatska nije bila članica EU pa se ona na nas ne odnosi, ali mi tražimo da se i Hrvatska u nju uključi"; istaknuo je Barić. , a grad Šibenik bi morao ukinuti porez na potrošnju lokalnim ugostiteljima. To nije velika stavka, ali bi bila dobra gesta da grad vodi računa o ljudima koji egzistiraju na šibenskim otocima – smatra Dobra.

 

U Otočnom saboru do lipnja očekuju provedbu indeksacije otoka u skladu s novim Zakonom o otocima, neovisnu o stupnju razvijenosti sjedišta lokalne samouprave što će omogućiti korištenje europskih fondova,ali se nadaju da to neće trajati desetljećima kao što je to slučaj sa strategijom koju donosi Jadrolinija još od 2 000. godine ili pak planom elektrifikacije Žirja koji se izrađuje od 1996. godine.
 

Iz kategorije: Županija info