×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/27614
Datum objave: 03. Prosinac 2018

Širi se "obitelj" s oznakom Hrvatski otočni proizvod: U Županiju stigle četiri nove oznake

Širi se "obitelj" s oznakom Hrvatski otočni proizvod: U Županiju stigle četiri nove oznake
Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnje dobitnike oznake „Hrvatski otočni proizvod“ iz Šibensko – kninske županije primio je danas u svom uredu šibensko – kninski župan Goran Pauk sa suradnicima.

Tu prestižnu oznaku u 2018. godini dobila su tri 3 županijska otočna proizvođača za ukupno četiri nova proizvoda: OPG Mario Šmit iz Prvić Šepurine, s otoka Prvića za ekstra djevičansko maslinovo ulje „Ulika“, KUD „Koledišće“ iz Jezera sa otoka Murtera za knjigu s CD– om pod nazivom „O' Jezera misto ukraj mora“ te izradu rukotvorina i DF agencija d.o.o. Filipa Horvata iz Prvić Luke za izradu nakita.

„Ovakav projekt ima višestruke učinke a najznačajniji su oni gospodarski i demografski. Otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako mogu uvjeriti“, kazao je župan Goran Pauk okupljenima. Također je istaknuo kako je Šibensko – kninska županija od 2013. organizirala šest Festivala hrvatskog otočnog proizvoda u suorganizaciji s jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama kako bi poticala i promovira proizvodnju otočnih proizvoda.

„Želio bih reći nešto što prođe ispod radara vezano za ovaj projekt, a to je međuotočna povezanost. Ovaj projekt povezao je nas otočane, imamo krasna prijateljstva i to nam je motiv da i mlade ljude uključimo u ovaj projekt“, rekao je Mario Šmit jedan od ovogodišnjih dobitnika oznake HOP.

Pjesmom su današnje primanje uveličali članovi KUD-a Koledišće iz Jezera koje gotovo pola stoljeća promovira tradicijsku kulturu svoga kraja.

Podsjetimo, Projekt Hrvatski otočni proizvod pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije 2007. godine. Temeljni cilj projekta je poticanje otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i autohtonih proizvoda te distribucija kvalitetnih otočnih proizvoda koji će biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje.

U ovoj godini oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodijeljena je 57-orici otočnih proizvođača, i to za čak 91 novi proizvod i proizvodnu liniju. Danas je u Republici Hrvatskoj ukupno 297 proizvođača s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ sa 971 proizvodom i proizvodnom linijom od čega 17 proizvođača na području Šibensko – kninske županije i to sa čak 87 proizvoda i proizvodnih linija.
 

Iz kategorije: Županija info