Datum objave: 11. Rujan 2018

Podžupanica Anja Šimpraga o odnosu Hrvata i Srba u Šibensko - kninskoj županiji

Podžupanica Anja Šimpraga o odnosu Hrvata i Srba u Šibensko - kninskoj županiji
Diana Ferić
Diana Ferić

Anja Šimpraga, podžupanica Šibensko – kninske županije iz redova srpske nacionalne manjine dala je ovih dana intervju Novostima koji prenosimo u cijelosti:

Kako je, u političkom smislu, proteklo ljeto u vašoj županiji?
Svake su godine dani oko obilježavanja Oluje izuzetno teški za pripadnike srpske zajednice ali i sve ostale građane Županije, jer se svaki put iznova rasplamsavaju mržnja i tenzije te svi komentiraju život u Kninu ne uzimajući pritom stvarnost u obzir. A stvarnost je jednostavna: cijele godine u Kninu žive i Hrvati i Srbi. Žive u borbi za bolje sutra, da njihova djeca ostanu u ovom gradu sa znanjem da netko ‘tamo negdje’ ipak brine o njima. Sanjam o tome da ubuduće konačno čujem kako ovdje žive samo ljudi, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili stranačku pripadnost. Prošlost nitko neće zaboraviti, ni Srbi ni Hrvati, iz nje moramo učiti i nešto naučiti, ali moramo živjeti u budućnosti.
Kakva je suradnja vlasti toga grada i Županije te kakvi su odnosi sa SPC-om i Nikodimom, vladikom dalmatinskim?
Županija i Knin su na usluzi svojim građanima: u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti rješavamo probleme s kojima se susrećemo na terenu. Potrebne su godine rada i napora da bismo osjetili boljitak u svim sferama života. Nama, koji na političkoj razini predstavljamo srpsku zajednicu, zasigurno je isti zajednički cilj, da svatko na svoj način pridonese boljem životu i položaju Srba. Bez naše sinergije nema napretka i budućnosti u ovim mučeničkim krajevima. Zato i jesmo jedni drugima podrška i oslonac.

 

Koliko Vladina odluka o osiguravanju novca projektima Ministarstava regionalnog razvoja, EU fondova, poljoprivrede i poduzetništva u jedinicama lokalne samouprave može pridonijeti zaustavljanju negativnih demografskih trendova, odnosno pospješiti povratak i riješiti probleme svih stanovnika Županije, pogotovo poljoprivrednika, obrtnika i malih poduzetnika?
Zahvaljujući zalaganju saborskog Kluba zastupnika SDSS-a, Vlada je u julu donijela odluku kojom osigurava 30 milijuna kuna područjima u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, što je zasigurno jedan od pokazatelja volje da se osigura ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Tako općine i gradovi imaju mogućnost dio infrastrukturne i socijalne problematike riješiti na još jedan način, a mali poljoprivrednici i obrtnici mogu tim bespovratnim sredstvima pridonijeti socioekonomskom osnaživanju i smanjenju nezaposlenosti u svojim krajevima. Možda to neće donijeti drastične promjene nabolje, ali za početak će nesumnjivo pripomoći malim stvarima, onima koje ponekad život znače. U našoj se administrativnoj jedinici ta odluka dotiče četiriju općina - Civljana, Ervenika, Kistanja i Biskupije te dvaju gradova, Skradina i Knina. Vlasti tih sredina će svoje projekte, uglavnom vezane uz infrastrukturu – ponajprije asfaltiranje nerazvrstanih cesta, predati u roku, odnosno u početku septembra.

 

Kako pomažete OPG-ovima, obrtnicima i malim poduzetnicima da prijave svoje projekte?
Čim se raspiše neki natječaj, Centar za razvoj i investicije SNV-a te mi dužnosnici na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini započnemo informirati ljude na terenu, educirajući ih pritom kako se uspješno prijaviti. Ovih sam dana tako držala nekoliko prezentacija: prijavni obrasci nisu toliko zahtjevni za ispunjavanje, ali ćemo pomoć u tome osigurati kroz sve svoje kapacitete po općinama i gradovima, od stranačkih organizacija do manjinskih vijeća. Nije da negiram postojanje problema i zamki na koje nailazimo, no mislim da mi izabrani dužnosnici moramo istinski raditi svoj posao – djelovati kroz sustav te otvarati vrata na koja se možda i po nekoliko puta bezuspješno kucalo. Nakraju, vjerujem da će vrijeme pokazati da se svaki napor isplati.

 

Koliko su kulturne, vjerske i druge manifestacije i lokaliteti vezani uz srpsku nacionalnu manjinu Šibensko-kninske županije zanimljivi turistima i kako bi ih valjalo reklamirati, možda i brendirati?
Istina je da te manifestacije pobuđuju veliko zanimanje ne samo domaćih nego i stranih gostiju i na tom području moramo puno više raditi. No kad vas svakodnevno muče problemi vezani uz struju, vodu, ceste i javni prijevoz, nastojite se prvo time pozabaviti, pa možda zapostavite neke druge vrijedne stvari, koje bi vas mogle dodatno osnažiti.
 

Iz kategorije: Županija info