Datum objave: 07. Rujan 2018

Obilježavanje 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata:Manifestacije na Žirju i u Vodicama

Obilježavanje 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata:Manifestacije na Žirju i u Vodicama
Diana Ferić
Diana Ferić

Program obilježavanja 27. obljetnice Spomedana Rujanskog rata u Šibensko-kninskoj županiji predstavili su danas na konferenciji za novinare zamjenik župana Nikola Blažević, savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica Luka Lipić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Šibensko-kninska županija Spomendan Rujanskog rata obilježava zajedno s udrugama branitelja iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

„Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. U Šibeniku, na šibenskom mostu propao je plan o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Upravo u spomen na te dane, svake godine u rujnu prigodnim događanjima u našoj županiji želimo sačuvati od zaborava te dane ponosa i slave, ali i ispričati slavnu povijest stvaranja i obrane Republike Hrvatske generacijama rođenima nakon Domovinskog rata“, kazao je zamjenik župana Nikola Blažević.

Kao i prethodnih godina, obilježavanje slavne bitke u Domovinskom ratu počinje komemoracijom kod Spomen križa na Velikoj Glavi i to drugu nedjelju u mjesecu rujnu, kako stoji u Statutu Grada Skradina, a ove godine je to 9. rujna.

U organizacije Udruge Ruža hrvatska Žirje, održat će se manifestacija „Žirjanski dani ponosa i slave“ koja traje od 14. do 16. rujna, a u sklopu koje će se u petak 14. rujna u Katoličkoj osnovnoj školi održati javna tribina „Žirje…Šibenik…Ruža hrvatska…2018.“, s početkom u 18:00 sati.

Središnji dio programa održat će se 16. rujna u Vodicama gdje će rekreativnom biciklističkom vožnjom „Srcem protiv čelika“ koja počinje u 16:00 sati, te potom mimohodom branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika započeti obilježavanje. Nastavit će se komemoracijom i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. U 20:00 sati bit će prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“, nakon čega slijedi prigodni kulturno-zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca.

U ponedjeljak, 17. rujna bit će položeni vijenci na šibenskom mostu kod kapelice Marinku Kardumu, nakon čega će, u 11:00 sati, šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u katedrali služiti sv. misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje.

 

Iz kategorije: Županija info