Datum objave: 05. Rujan 2018

Pogledajte što su na fešti "Fešte" jučer na Žutu pripremili hrvatski i svjetski chefovi

Pogledajte što su na fešti "Fešte" jučer na Žutu pripremili hrvatski i svjetski chefovi
Diana Ferić
Diana Ferić

Jeftina, kod nas podcijenjena plava riba, morski puževi, morska salata, riblje glave i utrobe mogu se, kada to rade znalci, kao da si ih dotaknuo vilinskim štapićem, pretvoriti u ukusne, maštovite, i što je najvažnije, hranjive gastro specijalitete. Pokazali su i potvrdili to jučer na proslavi 25. godišnjice rada restorana fešta na Žutu poznati hrvatski i svjetski chefovi: Dino Galvagno, Tom Gretić, David Skoko, Hrvoje Zirojević i Josip Vrsaljko uz Michelinove zvijezde Felicea Sgarru, Massima Camiu, Giuseppea Costu i Cristiana Torsiella i Vinod Sokar.

 

 

Oni su gostima te fešte za degustaciju priredili pravi vatromet morskih okusa tako ugodnih nepcu. „Često se kod nas iz mora koristi samo čista riba koja zapravo sadrži najmanje omega3 kiselina i najmanje hranjivih sastojaka, a ono što ej vrijedno bacimo“, kaže chef David Skoko koji je otkrio kako mu je od jednostavne, zanemarene plave ribe najdraža skuša.

 

Za degustaciju je pripremio čips od morske salate, tuljce punjene mussom od jetre morskog psa i morske mačke te grilane filete lampuge s kremom od parenog bijelog luka, i slanih inčune te marmeladu od ljubičastog luka.

 

 

Hrvoje Zidojević je ponudio carpaccio od tune punjen guščjom jetrom i perle od alceta, pržene morske alge, kremu od jeruzalemske artičoke i kremu od kapule te karamelizirane smokve.

 

 

Zoran Jajac je na degustaciju ponudio carpaccio od sabljarke s nektarinom, višku pogaču i soparnik u listantom tijestu „naslonjenom“ na puinu začinjenu bućinim uljem, kanape sendviče s kremom od jetre oslića, maslina i ovčjeg sira, mini-burger s pršutom od ciplja, pržene kuglice od glava trilje...

 

 

Vlasnik Michelinove zvjezdice Flice Sgarra priredio je kuglice od hobotnice s mrvicama, pržene u ulju, krempreš carpaccio od lokarde, a primjerice Dino Galvanja kuglice od gustog tijesta za palačinke s vrpljima, cvjetaču posutu začinima zapečenu u pećnici s umakom od dagnji te na ploškama u kori pečenog krumpira carpaccio od sabljarke sa začinima.

 

 

No bila je to samo uvertira u tu gatsrofeštu jer je za večeru serviran slijed od 10 originalnih jela temeljenih na plavoj i dubinskoj ribi.
Smisao je bio u prvom redu ukazati na to kako se od jednostavnih, ne baš skupih namirnica koje pronalazimo u moru mogu spremiti ukusna i zdrava jela s jednom napomenom - da budu svježe ulovljena i izvađena. Tako su prije večere na ponton restorana „Fešta“ dvije ribarice dopremile brojne kašete netom ulovljene ribe u moru ispred Žuta.
 

Iz kategorije: Županija info