Datum objave: 05. Rujan 2018

25 godina kultnog restorana Fešta na Žutu: Zasluženo višednevno gastro-hedonističko slavlje

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvodnevnom feštom od gurmanskih specijaliteta od ribe i plodova mora među kojim nisu samo oni poznati poput školjaka i rakova neko recimo i morska salata,a koje su spravljali vrhunski hrvatski i svjetski chefovi, odabranog vina i iznad svega dobrog raspoloženja restoran „Fešta“ na kornatskom otoku Žutu slavi 4. i 5. rujna 25 godina uspješnog rada. A koliko je uspješan ne treba opisati s puno riječi. Dovoljna je bila jučerašnja slika u uvali Golubovac - marina Žut gotovo prazna, a na pontonima restorana Fešta bilo je privezano više od 20 luksuznih plovila...

 

 

Prije dvadesetak godina, kada je obitelj Mudronja otvorila svoj restoran na Žutu, prizor je bio suprotan. Postupno su se razvijali, stjecali povjerenje nautičara i ostalih ljubitelja hrane, pića i ljepote Kornata i na Žutu izgradili pravi mali gastro-hedonistički raj poštujući iznad svega prirodu i kornatsku tradiciju.

Posao je započeo Mirko Mudronja, a nastavio ga je njegov sin Krešimir, visoko obrazovani manager u turizmu koji je uz to i, kako za njega kažu poznanici, fantast i vizionar. „Emocija je uvijek bila osnovni pokretač ovoga malog projekta koji je s vremenom prerastao u nešto puno veće i važnije. Uvijek smo u našem izričaju nastojali biti originalni, autentični „, kaže Krešimir Mudronja koji je u restoranu počeo raditi s 15 godina. 

 

 

Njihov luksuzni restoran ne nudi samo klasične riblja specijalitete nego i one neobične poput pršuta od cipla, carpacca s crnim tartufom, smokvom i motarom, salata od raže s umakom od marelice, tripica od grdobine, a kuhar im je nekad poznati hrvatski i murterski ugostitelj Zoran Jajac

 

 

Uz restoran imaju i maslinik, tri vinska podruma, bazene za rakove, kamenice od ulja koje služe kao izložbeni ormar na čijim su policama masline, maslinovo ulje i mnogi drugi prehrambeni proizvodi i pića, pa i kozmetika od mediteranskih proizvoda, lounge bar na obali, aqua park za djecu, male pješčane plaže, igraonice, a WC je takav da ga se ne bi postidio niti vrhunski hotel u Parizu ili nekoj drugoj svjetskoj metropoli, a sve to uklopljeno u osjetljivi kornatski okoliš.

 

 

Na Žutu nema izvorne vode, nema ni struje, ali oni su uspjeli s desalinizacijom morske vode i solarnim ćelijama dobiti jedno i drugo. U svemu što se gradilo idejno je sudjelovao poznati arhitekt Nikola Bašić, rođeni Murterin, koji je predložio za pod duplo pilani benkovački kamen, izgled šanka, nadstrešnice, roštilja...

 

Obitelj Mudronja tako zaista ima što slaviti pa su priredili vrhunski event na kojem su jednostavna, ali maštovita i rijetko viđena jela pripremali hrvatski kuhari Dino Galvagno, Tom Gretić, David Skoko, Hrvoje Zirojević i Josip Vrsaljko uz Michelinove zvijezde Felicea Sgarru, Massima Camiu, Giuseppea Costu i Cristiana Torsiella i indijca Vinoda Sokara.

 

 

Uz to, predstavljena su i vrhunska hrvatska vina, a simpatije brojnih uzvanika među kojima su bili i direktor HTZ, Kristijan Staničić,šibensko – kninski župan Goran Pauk te francuski fotoreporter Yuri Cortez koji obilazi turističke destinacije kao gost HTZ –a, dobio je i meštar od koktela, barmen svjetske klase Marin Nekić koji je upario lokalni „herbarij“ s vrhunskim destilatima.

I što je posebno važno - na tom eventu niko nije posebno istican, nije bilo usiljenih govora i svi su bili jednako dobrodošli –  predstavnici javnog života i vjerni gosti restorana „Fešta“, a  dočekani su  i na tradicionalni kornatski način - na špagi obješenim ženskim šudarima, na moderno uređenim prostorima za boravak. Spoj novog i starog!
 

Iz kategorije: Županija info