Datum objave: 03. Srpanj 2018

TZ Skradina:Unatoč skromnim sredstvima pripremili bogato kulturno ljeto i dobre projekte

TZ Skradina:Unatoč skromnim sredstvima pripremili bogato kulturno ljeto i dobre projekte
Diana Ferić
Diana Ferić

Turistička zajednica Grada Skradina, koja raspolaže osnovnim budžetom od svega 300 000 kuna, uz potporu Grada Skradina i sponzora pripremila je bogat program Kulturnog ljeta,a „vjetar u leđa“ im je dao i nedavno završeni natječaj za sufinanciranje turističkih projekata Hrvatske turističke zajednice, na kojem su prošli gotovo svi njihovi kandidirani programi za koje će dobiti 151 000 kuna. o tome je bilo riječi na današnjoj konferenciji za novinare u Skradina na kojoj su bili Kristina Vlaić Bubalo, dogradonačelnica, Damir Nakić direktor TZ te Željko Žura i Jakov Sušić u ime skradinskog susreta dalmatinskih klapa koji će dogodine proslaviti 40. rođendan, a pripreme su već počele.

 

Glavni cilj svih aktivnosti u turizmu je motivirati što više od oko 500 000 posjetitelja koji dođu u Skradin radi posjeta Nacionalnom parku Krka, da se zadrže i uživaju u turističkoj ponudi tog grada, kako je naglasio Damir Nakić.

 

Kristina Vlaić Bubalo je predstavila cjelokupni program Skradinskog kulturnog ljeta koji počinje 4. srpnja koncertom Nene Belana i Fiumensa, u organizaciji JU NP Krka, a završit će krajem kolovoza proslavom 20. obljetnice klape „Skradinke“,a na koncertu će uz njih nastupiti Zorica Kondža te gost iznenađenje. Kazala je kako je prilagođen svim uzrastima do mladih do ljudi u zreloj dobi. Tu je i radionica „Svijet u bojama“ i „Noć šišmiša“.
U dva ljetna mjeseca bit će prokazane predstave Kazališta pod murvom, 7. srpnja je atraktivni festival akrobacije, bit će organizirane dvoje večeri u čast poznatih Skradinjana kojih više nema , Ivice Sušića i Bruna Marenzija, a bit će održana i večer talijanske kancone na kojoj će nastupiti Vlado Garić i Nera Gojanović uz klavirsku pratnju Gordane Pavić te koncert Marka Škugora. na kraju kolovoza u Skradinu će biti organiziran i Press festival posvećen istraživačkom novinarstvu.
Tu je i nezaobilazni, 39. skradinski susret dalmatinskih klapa, jedna od najstarijih festivala klapa koji njeguje izvornu klapsku pjesmu.

 

Damir Nakić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog potpore koju su za svoje projekte dobili od Hrvatske turističke zajednice.“Vjerojatno se pitate kako mi s našim malim proračunom uspijemo to sve organizirati,a odgovor leži u tomu da smo usredotočeni na izradu projekatkoje kandidiramo na natječaje“, objasnio je Nakić.

 

Vrlo su ponosni na to što HTZ i Županijska turistička zajednica sufinanciraju s po 20 000 kuna prvi Krka Ultra Challenge maraton koji organiziraju s partnerom iz Švedske, a trčat će se najprije gornjim tokom Krke, od manastira Krka do Burnuma pa preko Puljana do Roškog slapa i potom do Skradinskog mosta i Skradinskog buka.

 

„Za nas je to događanje bitno i zbog toga što će sudionici boraviti u Skradinu od četiri do tjedan dana. Ima i humanitarni karakter,a novac će se utrošiti za organizaciju kampa za djecu dijabetičare i njihove roditelje sljedeće godine u Skradinu“, istaknuo je Nakić.

Uz taj projekt prošli su im i projekt fotoradionice „Svijet u bojama“, edukativnih radionica „Skradinski turizam to sam ja radionica ruralnog gourmet turizma te Labelling za ruralni turizam kroz koji će biti označeni svi agroturizmu u Šibensko – kninskoj županiji.
Za te projekte bit će uz pomoć sponzora osigurano oko 220 000 kuna.
Skradin svake godine bilježi porast broja turista. Ove godine ih je u prvih šest mjeseci u Skradinu boravilo 6 361 s oko 12 000 noćenja. To je 2,3 posto više noćenja i oko 18 posto više dolazaka nego lani.

 

Iz kategorije: Županija info