Datum objave: 01. Svibanj 2018

Iris Ukić Kotarac:Otvaranje Sajma agroturizma samo je pozornica za statiranje HDZ -ovaca

Iris Ukić Kotarac:Otvaranje Sajma agroturizma samo je pozornica za statiranje HDZ -ovaca
Diana Ferić
Diana Ferić

Otvaranje Sajma agroturizma u Skadinu samo je pozornica za poziranje i statiranje HDZ –ovih poslušnika, napisala je na svom Facebook profilu Iris Ukić Kotarac, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Šibenik i u Skupštini šibensko – kninske županije i obrazložila i zašto.
„Naziv sajma je "Agroturistički sajam" što znači da bi isti trebao biti susret između agrodomaćinstava odnosno proizvođača autohtonih, prirodnih, originalnih ili kako već želite domaćih proizvoda i turizma kao tržišta na koje bi se ti proizvodi trebali plasirati!

 

 

Od toga nema ništa što je pokazalo jučerašnje otvaranje sajma, ali i sam Program jer nigdje nisu predviđeni na takvim sajmovima uobičajen B2B susreti, odnosno susreti ponude i potražnje osobno. Među uzvanicima koji su bili raspoređeni u tri reda nije bilo niti jednog predstavnika turističkog gospodarstva – odnosno niti jedne veće hotelske kuće niti manjih turističkih tvrtki....Da taj sajam ima značaj kakav mu njegovi organizatori, (čitaj župan Pauk), pripisuju, onda bi reda radi došli veći i manji hotelijeri pa makar ni ne mislili ozbiljno poslovati s tim malim OPG-ovim-a. Sjetimo se samo predizbornih stranačkih programa

Umjesto onih koji bi trebali takve proizvode plasirati na turističko tržište, uzvanici sajma bili su isključivo i samo stranački, HDZ –ovi ljudi!“, piše Iris Ukić Kotarac.
Gradonačelnik Šibenika zauzeo je mjesto u prvom redu bez ikakvog povoda i razloga, a primjerice gradonačelnik Knina bio je u trećem redu. U Šibeniku su registrirana tek dva OPG-a Rak Lola i Vinko Gracin (izvor portal Moja djelatnost, filtriranje po mjestu gdje su registrirani OPG-ovi ).
Iris Ukić Kotarac javno pita i što je među uzvanicima radila gđa. Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave koje nema veze sa sadržajem Sajma, ali ima sa stranačkim križaljkama. Smiješno je i da Novica Ljubičić, bivši pročelnik Ureda župana, upravo od župana Pauka dobiva zahvalnicu u povodu 10. sajma za ono što mu je bio posao – a to je da ga organizira u vrijeme kada je bio na toj funkciji!!!

 

 

„Na sajmu su bili i predstavnici županijskih institucija koje nemaju veze s turizmom i poljoprivredom – primjerice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Doma zdravlja, bila je ravnateljica Opće bolnice, ravnatelj Cvjetnog doma- pa se postavlja pitanje je li to bi HDZ –ov party na naš račun i pod krinkom nekog sajma i zar ti ljudi koje mi plaćamo u to vrijeme nisu imali prečeg posla za koji naravno primaju visoku plaću nego tu pozirati, degustirati i statirati!!!“, napominje Iris Ukić Kotarac.
Smatra da bi glavno pitanje koje je i koje bi trebalo postaviti HDZ ovim ministrima, županu i drugim istaknutim čimbenicima koliki je udio proizvoda domaćih OPG ova u organiziranom turističkom plasmanu (hoteli, obiteljski hoteli i restorani) na području Šibensko kninske županije.

 

„Nakon 10 godina sajmovanja trebali bi dobiti konkretne rezultate, a do tada uživajmo u pogledu na ozarena lica uzvanika“, zaključuje.
Na kraju iznosi i konkretne podatke o OPG-ovima i njihovom plasman na domaće turističko tržište

 

 

"Uvoz poljoprivrede i hrane u Hrvatsku mogao bi buknuti i na tri milijarde eura godišnje. Uvoz sektora je također u tri posljednje godine rastao i to s 2,29 milijardi eura iz 2014. godine, na 2,51 milijardi u 2015., do 2,61 milijardi u 2016. godini. Nastavi li se ovim tempom Hrvatska će za koju godinu sigurno doći do uvoza poljoprivrede i hrane u vrijednosti od nevjerojatnih tri milijarde eura, što bi trebalo zabrinuti Vladu. Sudeći po bilanci, potpore i sredstva koja se povlače iz EU fondova očito ne daju dobre rezultate, iako se očekivalo da će se nakon prvotnog šoka poslije ulaska u EU doći do postupnog oporavka poljoprivrede - veće proizvodnje, bržeg rasta izvoza i smanjivanje ogromnog uvoza hrane. Poljoprivredni analitičari tvrde kako je zabrinjavajuće što je u prvih devet mjeseci prošle godine deficit došao do 866 milijuna eura, što je gotovo jednako manjku iz cijele 2016. godine, kada je uvoz u odnosu na izvoz bio veći vrijednosno za 869 milijuna eur“, ističe vijećnica Ukić Kotarac pozivajući se na podatke koje je u siječnju ove godine objavio Poslovni dnevnik. 

 

Iz kategorije: Županija info