Datum objave: 30. Studeni 2017

Župan Pauk:Ispostave Županijske lučke uprave nisu nam potrebne,naplata veza nije prioritet

Župan Pauk:Ispostave Županijske lučke uprave nisu nam potrebne,naplata veza nije prioritet
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninski župan Goran Pauk ne podržava prijedlog načelnika Općine Tisno Ivana Klarina da se, zbog bolje naplate i više reda na pomorskom dobru osnuju lokalne ispostave Županijske lučke uprave iako županije na to imaju pravo.


„Evidentno je da županije koje imaju više lučkih uprava imaju i veće izdatke za plaće i druga davanja, stoga ostajemo pri tome kao i susjedne županije da nam je za budući rad i razvoj dostatna jedna županijska lučka uprava. Na zakonom utemeljenom radu, na našem području, jedna županijska uprava može odgovoriti zahtjevima gradova i općina i to radi svog osnovnog razloga postojanja, a to je zadovoljenja javnih potreba“, ističe župan Pauk.


On napominje kako naplata nautičkog veza nije zakonski prioritet lučkih uprava pa tako ni naplata veza na rivi u Murteru na koju je upozorio Klarin.

„U konkretnom primjeru, postojeća riva u Murteru zauzeta je s tridesetak ribarskih plovila i nemoguće je uklonit ribare da bi se naplaćivao vez, što svakako upućuje i na potrebu gradnje novih dijelova luke. Ovdje je od važnosti naglasiti da postoje luke nautičkog turizma koje pružaju usluge u nautičkom turizmu - iznajmljivanje veza, plovila, prihvat, čuvanje plovila i slično. Smisao osnivanja županijskih lučkih uprava nije nautika već upravljanje, gradnja i korištenje luka otvorenih za javni promet. Lučko područje se dijeli po važnosti na operativni dio luke koji služi za privez plovila u javnom linijsko prometu, prijevoz putnika, ribarskih plovila koja obavljaju ukrcaj i iskrca zatim ništa manje važan komunalni dio luke i ako ima prostora i potrebe nautički dio“, napominje pauk.

Lučka uprava Šibensko-kninske županije kontinuirano u svom radu povećava lučka područja te gradi nova lučka područja po prioritetima sukladno prostornim planovima jedinica lokalne samouprave, kaže župan Pauk u svom odgovoru što bi sve trebalo značiti da smatra da u korištenju pomorskog dobra vlada red, a ne nered kako to tvrdi Klarin.

 

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin obratio se ovih dana priopćenjem za javnost u kojem  tvrdi da je Šibensko-kninska županija jedna od najlošijih priobalnih županija u naplati vezovai uvođenja redu na pomorskom dobru pa predlaže osnivanje više ispostava Županjske lučke uprave.

"Općine i gradovi na području naše županije ne mogu kvalitetno raspolagati pomorskim dobrom, naročito komunalnim vezovima, što stvara nered u prostoru i propuštanje naplate korištenja vezova. Osim nemogućnosti naplate vezova bez potkoncesija još veći problem su i sidrišta za koje se ne izdaju koncesije ili su izdavane u minimalnom broju pa je doslovno i vez i sidrište na većem djelu mora naše županije u potpunosti besplatan. Zbog ovakve situacije JLS na području naše županije ne ubiru niti deset posto prihoda s te osnove koje bi mogli ostvariti da su uvjeti drugačiji. Otok Murter jedan je od čistih primjera propuštanja evidencije i naplate vezova ili sidrišta obzirom da u statistici Lučke uprave Šibensko-kninske županije nema evidentirano niti jedno uplovljavanje niti sidrenje brodova", napisao je uz ostalo.


 

Iz kategorije: Županija info