Datum objave: 27. Studeni 2017

Klarin kritizira Županiju zbog nereda na pomorskom dobru i predlaže lokalne ispostave Lučke uprave

Klarin kritizira Županiju zbog nereda na pomorskom dobru i predlaže lokalne ispostave Lučke uprave
Diana Ferić
Diana Ferić

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin  tvrdi da je Šibensko-kninska županija jedna od najlošijih priobalnih županija u naplati vezovai uvođenja redu na pomorskom dobru pa predlaže osnivanje više ispostava Županjske lučke uprave. U svom priopćenju za javnost kaže:

„ Prije nekoliko godina pokrenuo sam inicijativu za osnivanje više lučkih uprava na području Šibensko-kninske županije. Tada su se na županijskog skupštini mogli čuti argumenti koji su bili sve samo ne stručni i opravdani.

Općine i gradovi na području naše županije ne mogu kvalitetno raspolagati pomorskim dobrom, naročito komunalnim vezovima, što stvara nered u prostoru i propuštanje naplate korištenja vezova. Osim nemogućnosti naplate vezova bez potkoncesija još veći problem su i sidrišta za koje se ne izdaju koncesije ili su izdavane u minimalnom broju pa je doslovno i vez i sidrište na većem djelu mora naše županije u potpunosti besplatan.
Zbog ovakve situacije JLS na području naše županije ne ubiru niti deset posto prihoda s te osnove koje bi mogli ostvariti da su uvjeti drugačiji.

Predlažem Šibensko-kninskog županiji da razmotri osnivanje nekoliko područnih županijskih lučkih uprava po uzoru na Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju na području JLS koje za to imaju interes.
Otok Murter jedan je od čistih primjera propuštanja evidencije i naplate vezova ili sidrišta obzirom da u statistici Lučke uprave Šibensko-kninske županije nema evidentirano niti jedno uplovljavanje niti sidrenje brodova.

Ovaj suludi, nakaradni sustav upravljanja pomorskim dobrom u Republici Hrvatskoj jednostavno nije dobar te još jednom pozivam Šibensko-kninsku županiju da razmotri mogućnost osnivanja područnih lučkih uprava u suradnji s JLS koje pokažu interes za ovakvu suradnju, a sve s ciljem povećanja prihoda i uvođenja reda na pomorskom dobru“, navodi Klarin.
 

Iz kategorije: Županija info